Počeo 12. Sarajevo Business Forum: U fokusu održivi razvoj i regionalna suradnja

Ekonomija 17. maj 202310:20 0 komentara
N1

U hotelu "Hills" na Ilidži svečano je otvoren 12. po redu Sarajevo Business Forum koji, prema riječima organizatora, okuplja više od 2.000 učesnika iz 50 država svijeta te oko 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo će u naredna dva dana biti centar najvažnijeg poslovnog događaja u regionu. Na njemu će se susresti brojni poslovni lideri, učesnici i investitori, koji će razmjenjivati svoja znanja, iskustva i ideje. Kroz brojne panele, prezentacije i diskusije, učesnici će imati priliku da se upoznaju s poslovnim mogućnostima i izazovima u BiH, regiji i svijetu.

Forum će se ove godine fokusirati na ključne teme, kao što su: digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije te brojne infrastrukturne promjene.

Prisutnima su se prvi obratili Alek Bakalović, CEO Bosna Bank International, Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i Nermin Nikšić, premijer FBiH. Istakli su značaj foruma, koji iz godine u godinu raste i razvija se.

“Evropa i svijet doživjeli su tektonske promjene naročito u dvije godine. Svijet se nalazi na prekretnici, pa se moramo prilagođavati kako ne bismo bili žrtve globalnih promjena. Naša ambicija je da produbljujemo regionalnu saradnju, kako bismo imali veće mogućnosti i prema EU. Država mora pravilno biti uključena u ekonomiju kako bi kreirala strategiju i politike, vrijeme je da javni sektor približimo standardima privatnim sektorima. Privatni moramo rasteretiti”, kaže Bećirović.

Dodaje da, s tim u vezi, i država mora imati kontrolu nad ključnim resursima u energetici radi zaštite energetskog sektora, zbog generacija koje dolaze.

Tokom svog obraćanja, premijer Nikšić je istakao da zbog vanredne sjednice Vlade zbog poplava neće prisustvovati panelima.

Obratili su se i Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, državni ministar spoljne trgovine UAE, Elmedin Konaković, šef bh. diplomatije. Konaković je prilikom svog obraćanja akcenat stavio na važnost jačanja konkurentnosti bh. tržišta, ističući bogatstvo geografskog položaja te kulturne baštine. Naglasio je da je turizam sektor s velikim potencijalom u koji treba ulagati.

Bez političke stabilnosti neće biti ozbiljnijih investicija u BiH, zaključak je govornika.

Sarajevo Business Forum organizuje Bosna Bank International, u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom, Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom. Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo BiH, a strateški partner je Ministarstvo privrede KS, te brojni domaći i inostrani partneri.

Podsjećamo, svečani prijem i dobrodošlica učesnicima upriličena je sinoć u sarajevskoj Vijećnici, gdje su dodijeljena i specijalna priznanja. Medaljon grada Sarajeva dobili su državni ministar spoljne trgovine UAE Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi i bivši predsjednik Slovenije, Borut Pahor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!