Prema najcrnjem scenariju ove grijne sezone plin će biti skuplji za 20 posto

Ekonomija 18. okt 202319:18 0 komentara

Isto pitanje postavlja se i nakon što je Skupština Bugarske usvojila porez na transport gasa. Kako će se to odraziti na cijenu plina u Bosni i Hercegovini? Da li će ova grijna sezona biti finansijski održiva za bh. građane?

Prema najcrnjem scenariju ove grijne sezone plin će biti skuplji za 20%. Trenutno je izvjesno povećanje od 4,9%, a čeka se odluka federalne Vlade. Iz resornog ministarstva bez odgovora na upit N1. Ministar Vedran Lakić nije odgovarao na pozive. Odluka Skupštine Bugarske o povećanju tranzitne cijene mogla bi imati negativne reperkusije po finansije građana.

”Ne nadam se da ću ispod 300 KM platiti plin mjesečno. Prosto ne mogu da mi je hladno, a prošle godine su bili spustili, pa opet podigli, ma vrtimo se u krug… ovo je bruka i sramota”, kaže nam jedan građanin.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo kazao je da sve ako GAZPROM prihvati, nema dileme gdje će to ići prema krajnjim kupcima…

“Vrlo su upitna buduća dešavanja jer ova odluka može imati ogromne implikacija jer su značajni potrošači prirodnog gasa i Mađarska i Srbija”, rekao je Bečarević.

Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini cijeli proces nisu komentarisali. Predsjednik Srbije najavio razgovore sa predstavnicima Bugarske, a iz Udruženja za gas smatraju da je odluka Bugarske nevažeća zbog ugovora sa Gazpromom.

„Mislim da je ta bugarska odluka ‘plašenje mečke rešetom’ i ništa više. Određivanje tranzitne cene nije odluka jedne zemlje, već međunarodna cena koja važi za 1.000 kubika i 100 kilometara“, kazao je Vojislav Vuletić, predsjednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

Prema analizi građanima susjedne Srbije trebat će oko hiljadu KM ove grijne sezone. Mnogi u Bosni i Hercegovini plaćaju više.

”Troškovi grijanja putem ogrevnog drveta i peleta su 115-120 po megavat satu što možemo porediti sa troškovima prirodnog gasa od 125 što očekujemo. Želim istaći da pored ovog povećanja od 5-10% do kraja godine ne bi trebalo da bude povećanja prirodnog gasa”, kazao je Meho Kulović, stručnjak za energetiku u nLogic Advisory.

Ukoliko do njega dođe, a mnogima je i trenutna cijena prevelika, građani će tražiti alternative. Te alternative uvijek negativno utiču na kvalitetu zraka.

”Mene interesuje o kakvom zagađenju zraka govore, a poskupljuju plin. Vidite, svašta se loži, ljudi su nezadovoljni, plate su minimalne, primanja nikakva. Zamislite penzionera od 500 KM da plati te režije. Meni treba 250-300 KM mjesečno”, govori nam jedan građanin.

”Troškovi na mjesečnom nivou u grijnoj sezoni iznose 150-200 KM po mjesecu, odnosno 1000-1200 tokom grijne sezone. Tako da te cijene su približne ukoliko govorimo o peletu i prirodnom gasu, ali one su mnogo veće ako se stanovništvo grije putem grijalica i konvektora”, mišljenja je Meho Kulović, stručnjak za energetiku u nLogic Advisory.

Iz Energoinvesta ranije su saopćili da oni ne diktiraju cijenu prirodnog gasa. Od Gasproma, bugarskog povećanja poreza, kao i odluka federalne Vlade zavisit će da li će građani i ove grijne sezone morati izdvajati posljednje novce da bi boravili u toplom. Neki od njih nadaju se da će sunce što duže grijati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!