Prvo gorivo pa onda lančano poskupljenje namirnica?!

Ekonomija 22. sep 202318:47 2 komentara
N1

Mnogi bh. građani očekivali su da inflaciju sa završetkom 2022. godine ostave iza sebe. U ovoj godini bez većih oscilacija cijena. Slijedi li repriza prošlogodišnjeg scenarija?!

Igre velikih svjetskih igrača, geopolitička situacija, nezajažljivost ili realne okolnosti – bez obzira koji je tačan razlog skoka cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, bh. građani se moraju pripremiti da gorivo plaćaju skuplje.

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka i prerađene nafte i to će se još odraziti u narednom periodu, nažalost ne možemo očekivati ništa pozitivno. Brzo ćemo imati cijene 3 KM i više. Za ilustraciju: cijena u ponedjeljak u odnosu na danas veća je za šest feninga”, pojašnjava Milenko Bošković, Udruženje prometnika naftnih derivata.

Cijena sirovine nafte trenutno je iznad 90 dolara po barelu. Ukoliko uporedimo protekli period bila je 81 dolar. Trenutna cijena goriva na pumpama kreće se od 2,81 do 2,91.

“Ako se primijeni korekcija cijena koja je na svjetskom tržištu možemo očekivati onu cijenu od 3,50 KM što smo plaćali prošle zime. Zato apelujem kao ekonomski analitičar da se privremeno obustavi naplata akciza jer bi to olakšalo situaciju, a ne bi oštetilo budžet”, tvrdi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kućni budžet građana tako očekuje novi veliki teret.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit će lančano poskupljenje namirnica.

“Oni koji će transportovati proizvode po višoj cijeni goriva, zaći će ponovno u zonu zavlačenja ruke u džepove potrošača”, poručuje Pavlović.

U džepove u kojima ionako fali novca obzirom na cijene. Četveročlanoj porodici 2021. godine trebalo je 2.101 KM što je mnogo više od prosječne plate. Uslijedila je inflacija, pa je prošle godine trebalo 2.905 KM za 31 dan, a na raspolaganju su mnoga domaćinstva imala 1.800 maraka manje. Sada je potrebno 3.322 KM. Prema online bazi podataka NUMBEO bh. porodici potrebno je i više, tačnije 3.700 KM, a onima koji žive sami 1.122 KM uz opasku da kirija nije uračunata.

“Modus da se pomogne je da se veliki trgovački lanci odreknu marži na osnovne životne namirnice. Zašto mora biti marža na brašno, hljeb, mlijeko dok je ovakva situacija”, pita Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

A situacija, prema najavama, neće biti dobra. Cijene energenata nisu oscilirale u proteklom periodu, ali očito će cijena goriva uskoro ići na štetu finansija svakog vozača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare