Rivalitet Dubaija i Rijada: Puklo veliko savezništvo bogatih i moćnih lidera

Ekonomija 19. jul 202313:36 0 komentara
Muhamed bin Salman i Muhamed bin Zajed Al Nahjan AFP

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman rekao je novinarima da su im Ujedinjeni Arapski Emirati "zabili nož u leđa". UAE i Saudijska Arabija desetljećima su saveznici, ali u promjeni geopolitičkih odnosa sad su dvije zemlje suparnice koje se nadmeću za dominaciju nad Perzijskim zaljevom, piše Wall Street Journal.

Predsjednik UAE Muhamed bin Zajed Al Nahjan (62) godinama je za 37-godišnjeg Muhamed bin Salmana bio poput mentora. No, nakon što je SAD smanjio diplomatsku prisutnost na tom području, dva su nekadašnja suradnika postali suparnici u natjecanju za geopolitičku i gospodarsku moć na Bliskom istoku i svjetskom tržištu nafte.

Sukob je izbio na površinu u oktobru prošle godine kada je OPEC, organizacija 13 zemalja proizvođača nafte, odlučila smanjiti proizvodnju kako bi održala visoku cijenu nafte, što se nije svidjelo Washingtonu. U.A.E. se složio s odlukom, ali je poslao poruku da ih je Saudijska Arabija kao veći i snažniji susjed prisilila na to. Susjedi se dugo svađaju oko politike OPEC-a, organizaciji kojom dominiraju Saudijci kao najveći svjetski izvoznici sirove nafte. Emirati su povećali svoje kapacitete proizvodnje nafte na više od četiri milijuna barela dnevno i planiraju ići iznad pet milijuna, ali prema politici OPEC-a ne smiju proizvoditi više od tri milijuna. To ih ljuti, jer gube stotine milijardi dolara. Na posljednjem sastanku OPEC-a u lipnju, dopušteno im je izvjesno povećanje, pa je emiratski ministar energetike pozirao držeći se za ruke sa saudijskim kolegom.

RAST NAPETOSTI

WSJ piše da saudijski lider, Muhamed bin Salman, poznat kao MBS, te lider emirata Muhamed bin Zajed, često zvan MBZ, nisu razgovarali više od šest mjeseci. Jedan od razloga za rast napetosti je to što MBS želi izaći iz sjene MBZ-a, kaže Dina Esfandiary iz Međunarodne krizne skupine.

Ona vjeruje da će se stvari pogoršati, jer obje zemlje postaju sve sigurnije i odlučnije u svojoj vanjskoj politici. Američki dužnosnici zabrinuti su da bi rivalstvo između dva lidera Perzijskog zaljeva moglo otežati postizanje jedinstva u suprotstavljanju Iranu, okončanju osmogodišnjeg rata u Jemenu i širenju diplomatskih veza Izraela s drugim većinsko muslimanskim zemljama. Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je novinaru WSJ-a da saudijski prijestolonasljednik i lider Ujedinjenih Arapskih Emirata “na nekoj razini” još uvijek surađuju.

Saudijska Arabija i UAE. razmjenjuju priopćenja s međusobnim optužbama, piše američki list. U oštrom odgovoru na saudijske pritužbe, lider Emirata privatno je upozorio saudijskog vladara krajem prošle godine da njegovi postupci potkopavaju veze između dvije zemlje. Optužio je saudijskog prijestolonasljednika da se previše približio Rusiji sa svojom naftnom politikom i odlučio se na rizični sporazum s Iranom bez dogovora s njima.

Dvije zemlje su sve više gospodarski konkurenti jedna drugoj, pogotovo otkako MBS forsira plan oslobađanja ekonomske ovisnosti Saudijaca o nafti, pa potiče velike kompanije da premjeste svoje regionalne uprave u Rijad. U Dubaiju, kozmopolitskom gradu kojeg vole zapadnjaci, na to ne gledaju s odobravanjem. Osim toga, Muhamed bin Salman razvija planove o novim tehnološkim centrima, o jačanju turizma i logističkim uslugama, što Saudijsku Arabiju pretvara u žestokog konkurenta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dosadašnjem trgovačkom središtu Bliskog istoka. MBS je u ožujku najavio pokretanje druge nacionalne zrakoplovne kompanije, koja će konkurirati Emiratesu iz Dubaija. Suparništvo se može pratiti i u nogometu, recimo kad su Saudijci 2021. kupili engleski nogometni klub Newcastle i uložili u superzvijezde baš u trenutku kada je Manchester City – u vlasništvu člana vladajuće obitelji Abu Dhabija – osvojio englesku i europsku šampionsku titulu.

U prosincu je saudijski prijestolonasljednik pozvao novinare na brifing, što rijetko radi. To je bio trenutak intenziviranja sukoba oko politike u Jemenu i unutar OPEC-a. Muhamed bin Salman rekao je novinarima da je u Dubai poslao popis zahtjeva. Ako ih ne ispune, Saudijska Arabija bila je spremna poduzeti mjere. Tako su napravili Kataru 2017., kada su Saudijci prekinuli diplomatske odnose na više od tri godine i pokrenuli gospodarski bojkot, uz pomoć iz Abu Dabija. “Bit će gore od onoga što sam napravio Kataru”, rekao je MBS novinarima. Nakon tog razgovora, MBS je krenuo u diplomatsku akciju, uspješno okončavši političku izolaciju u kojoj se našao od ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

RIVALITET RIJADA I DUBAIJA
WSJ piše da je rivalitet Rijada i Dubaija uznemirio Bidenovu administaciju, koja se boji popuštanja zajedničke fronte protiv Irana. Također im se ne sviđa približavanje arapskih zemalja Kini i Rusiji. MBS se Kini obratio za pomoć oko obnove odnosa Saudijske Arabije s Iranom, a zatim je pogurao povratak Sirije u Arapsku ligu, što su Emirati pokrenuli nekoliko godina ranije. Sirija je izbačena iz Arapske lige 2011. nakon brutalnog slamanja prosvjeda protiv Bašara al-Asada. Osim toga, saudijski prijestolonasljednik pregovara sa SAD-om o službenom priznanju Izraela, što U.A.E. učinio 2020. Također, MBS predvodi diplomatske napore za okončanje sukoba u Sudanu, dok UAE podržava protivničku stranu, piše WSJ.
Saudijci i Emirati smatraju se najbližim saveznicima, iako su im odnosi povremeno napeti još od prije nego što je UAE stekla neovisnost od Britanije 1971. Utemeljitelj Ujedinjenih Arapskih emirata Zayed al Nahyan nije rado gledao na saudijsku dominaciju nad Arapskim poluotokom, a tadašnji saudijski kralj Fejsal godinama je odbijao priznati svog susjeda u Perzijskom zaljevu. UAE je 2009. minirao planove za osnivanje zajedničke središnje banke Zaljeva zbog toga što je trebala biti smještena u Rijadu. Do danas dvije zemlje bogate naftom nisu riješile sve svoje teritorijalne sporove.

Usponom MBZ-a i MBS-a dvije su se zemlje zbližile. Muhamed bin Zajed je postao de facto vladar Emirata 2014, u dobi od 54 godine, kada je njegov polubrat, predsjednik Kalifa bin Zajed doživio teški moždani udar. Kad je MBS počeo stjecati moć nakon što ga je njegov otac kralj Salman uključio 2015., MBZ je počeo podržavati mladog saudijskog princa, koji je tada imao samo 29 godina. Otišli su jednom u lov sa sokolovima u pustinju, što je označilo početak velikog prijateljstva.

Bivši obavještajac Douglas London, koji danas radi na Institutu za Bliski istok, think tanku sa sjedištem u Washingtonu, smatra da će napetosti između dva arapska lidera vjerojatno eskalirati kako se budu smanjivale prijetnje Irana i terorističkih skupina. Po njegovom mišljenju, ipak je malo vjerojatno da će saudijski lider poduzeti nepromišljene akcije protiv UAE, jer je u međuvremenu razvio sklonost pragmatičnijoj politici.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!