RS mora platiti 90 miliona KM odštete slovenačkoj kompaniji

Ekonomija 13. maj 202415:11 0 komentara
N1

Bh. entitet Republika Srpska morat će da plati 46 miliona eura odštete slovenačkoj kompaniji Viadukt zbog jednostranog raskida ugovora o izgradnji hidroelektrana na rijeci Vrbas, javlja Forbes Slovenija.

Arbitražno vijeće u Londonu je početkom mjeseca odbilo zahtjev Republike Srpske da se poništi odluka arbitražnog suda u Washingtonu, što znači da ovaj entitet mora slovenačkoj kompaniji Viadukt isplatiti 90 miliona konvertibilnih maraka (46 miliona eura) kao nadoknadu za jednostrani raskid ugovora o izgradnji hidroelektrane na Vrbasu, prenosi STA.

Vlada RS je 2004. godine potpisala ugovor o koncesiji vrijedan 165 miliona eura sa HEV Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenački Viadukt, za izgradnju dvije hidroelektrane.

Godinu dana kasnije, blizu 20.000 Banjalučana potpisalo je peticiju protiv ovog projekta. Kako projekat nije realizovan ni nakon deset godina, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine, navodi Capital.

HES Vrbas je u oktobru 2015. godine Vladi Republike Srpske podnio odštetni zahtjev zbog raskida ugovora. Pošto je Vlada odbila zahtjev, Viadukt je, kao većinski vlasnik HES-a Vrbas, 2016. godine podnio zahtjev za arbitražu u Washingtonu.

Vlada se žalila, ali ih je arbitražni sud odbio

Arbitražni sud u Vašingtonu presudio je 2022. godine da Republika Srpska mora Viaduktu isplatiti 90 miliona konvertibilnih maraka na ime odštete.

Entitetska vlada je tada podnijela zahtjev za poništavanje ove odluke i dala bezuslovnu garanciju da će platiti dug ako odluka ne bude poništena.

Pravni zastupnik Viadukta Predrag Baroš potvrdio je za Capital da je arbitražni sud donio odluku 1. maja i u potpunosti odbio zahtjev za poništenje arbitražne presude. On je objasnio i da je odlukom arbitražnog suda poništena i blokada sprovođenja izvršnog postupka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!