Sarajevo najbolja svjetska destinacija 2025., ali problemi postoje: Turisti dolaze, a za autobuse nema parkinga

Ekonomija 24. okt 202410:18 0 komentara
Shutterstock

Glavni grad Bosne i Hercegovine izabran je za najbolju destinaciju svijeta za 2025. godinu po izboru čitatelja magazina National Geographic. Šta je presudilo da Sarajevo bude "rame uz rame" s popularnim turističkim destinacijama poput Tajlanda, Tunisa, Irske i Australije, o tome je u "Novom danu" govorila je Hidajeta Plavčić, uposlenica turističke putničke agencije u Sarajevu.

“Zvanično je: Sarajevo (Bosna i Hercegovina) je osvajač naslova ‘Best of the World 2025 Readers’ Choice”, objavljeno je na društvenim mrežama.

Kako se dalje navodi, “sa višestoljetnom historijom utkanom u njegovu prirodnu ljepotu, nije ni čudo kako je ovaj kosmopolitski glavni grad toliko voljen.”

Tursitički vodič, Hidajeta Plavčić, ponosna je na ovo laskavo priznanje koje je dobio glavni grad BiH. Kaže da je ono kruna svih ulaganja turističkih djelatnika koji se trude da Sarajevo i BiH predstave u najljepšem svjetlu.

“Turistički djelatnici su prvi front, front koji daje svoje srce, svoje znanje i sve svoje resurse kako bi predstavio grad i državu u najboljem svjetlu, ali naravno ništa nema bez institucionalne pomoći, a ove godine zasigurno, naravno i u prošlim godinama, imamo zaista veliku podršku Turističke zajednice kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo… Dosta se toga, znate, Turistička zajednica već duži niz godina Bosnu i Hercegovnu, a i grad, predstavlja na više od 30 svjetskih sajmova. Da biste postali poznata destinacija vrlo je ključno da imate dobru promociju”, ističe Plavčić.

N1

Dodaje da Sarajevo turistima nudi različite opcije, od raznovrsnih turističkih tura do jako dobre gastronomske ponude koja, iako se lokalni stanovnici žale na manjak restorana internacionalnog karaktera, turistima itekako odgovara.

Što se tiče očekivanja gostiju, kaže da su ona različita.

“Iz mog iskustva, svaki turista prvo želi da sazna šta se to dešavalo kroz historiju ovog grada. Zašto Sarajevo ponosno nosi danas taj nadimak gdje istok upoznaje zapad, a zapad upoznaje istok? Kako su se dvije civilizacije, dvije kulture baš susrele u Sarajevu i kako je to kasnije utjecalo na sam tok historije? Protekli rat također je nešto što zasigurno zanima turiste”, dodaje.

Direktor Turističke zajednice je jednom prilikom rekao da turiste zanima ratni turizam, odnosno dark turizam. Ratna dejstva vidljiva su na svakom koraku, no, prema riječima turističkog vodiča, to je dobro upakovano, jer turisti na turama u Sarajevu ne doživljavaju traumatična iskustva zato što je ovdje bio rat.

“On se vrlo na profesionalan način predstavlja i posjećaju se mjesta koja su zaista upakovana na način da budu, da ih svi mogu doživjeti. Naprimjer, Tunel spasa je danas muzej Grada Sarajeva gdje vi na jedan vrlo profesionalan način i otvoren za sve možete doživjeti šta je to bilo u ratu”, pojašnjava.

Komentirajući druge segmentre grada, poput čistoće, Plavčić kaže da je to nešto na čemu bi trebalo raditi.

“Vjerujem da i druge kolege dijele moje mišljenje. Tako da trebamo malo, ako možemo mi lično utjecati, svako od sebe treba da krene. Tako da čistoća, zasigurno nešto što se treba promijeniti”, smatra Plavčić.

Napomin da je Sarajevo u bivšoj Jugoslaviji drugi najposjećeni grad.

“Poslije Dubrovnika je bilo Sarajevo. Tako da mi, ja mislim, zasigurno držimo to drugo mjesto na čvrstim nogama, ali po nekim stvarima možda bismo se mogli malo popraviti u smislu te čistoće, možda neke ponude koja je, opet ja kažem i naglašavam, raznovrsna”, dodaje.

Izazov predstavlja i nedostatak parkinga u staroj jezgri grada. Posao im, kaže, otežava što su turistički vodiči često prinuđeni tražiti alternativne parkinge i mjesta gdje se autobusi mogu smjestiti.

“Kada dolaze is pravca grada to je obično bus-stop Vijećnica, gdje se sami gosti preuzimaju,. tačnije upoznavanje kreće tu i onda se nastavlja dalje kroz grad, ali nema dovoljan broj parking mjesta i onda taj isti vozač tog autobusa kada iskrca svoje putnike, kada krene prema Bentbaši, tačnije prema parkingu, obično mora da napravi još par krugova da bi našao mjesto. E onda ti kao turistički vodič treba da budeš na usluzi tim ljudima, jer oni su došli da posjete tvoj grad, tako da onda moramo tražiti alternativne parkinge”, kaže turistički vodič, Hidajeta Plavčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!