Saudijska Arabija pozvana da se pridruži BRICS-u

Ekonomija 24. aug 202310:38 0 komentara
Da Silva, Jinping, Ramaphosa, Modi i Lavrov (GIANLUIGI GUERCIA/Pool via REUTERS)

Saudijska Arabija, jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, pozvana je da postane punopravna članica ekonomske grupe BRICS-a, zajedno s Iranom, UAE, Argentinom, Egiptom i Etiopijom, izjavio je u četvrtak južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

“Odlučili smo da pozovemo Republiku Argentinu, Arapsku Republiku Egipat, Saveznu Demokratsku Republiku Etiopiju, Islamsku Republiku Iran, Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da postanu punopravne članice BRICS-a”, objavio je Ramaphosa u četvrtak.

“Članstvo će stupiti na snagu od prvog januara 2024. godine”, rekao je.

Lideri BRICS bloka vodećih zemalja u razvoju – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – dogovorili su mehanizme za razmatranje novih članica, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Južne Afrike.

Sporazum o proširenju otvara put desetinama zainteresovanih zemalja kandidata da iznesu svoje argumente za pridruživanje grupaciji, koja se obavezala da će postati šampion “Globalnog juga” u razvoju.

Proširenje BRICS-a je na vrhu dnevnog reda na samitu koji se održava u Johanesburgu, prijestolnici Južne Afrike. Dok su sve članice BRICS-a javno izrazile podršku rastu bloka, među liderima je bilo podjela oko toga koliko i koliko brzo.

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRICS-u, kažu južnoafrički zvaničnici, a 22 – među njima Iran, Venecuela i Alžir – formalno su zatražile prijem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!