Slučaj “težak” 256 miliona KM: UniCredit optimističan po pitanju poslovanja u RS

Ekonomija 17. jun 202309:30 0 komentara
UniCredit banka u Banjaluci (N1)

Nakon što je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović u Narodnoj skupštini javno priznala da je Vlada po preporuci Agencije za bankarstvo povukla depozite iz UniCredit banke zbog sudskog procesa teškog više desetina miliona maraka, u javnosti se otvorilo pitanje da li je još jedna banka pred gašenjem.

“UniCredit banka je u vrlo teškoj situaciji ima veliku sudsku presudu mnogi su povukli depozite iz te banke nažalost. Mi smo im pomagali, pomagali smo u smislu da smo držali dok god smo htjeli i mogli. Više ne smijemo, upozorava nas Agencija za bankarstvo”, istakla je Vidovićeva.

Slučaj je težak 256 miliona maraka i drugostepena presuda Višeg privrednog suda Republike Srpske ide u korist banke, ali je druga strana “Bitminer Factory” uložila reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske koristeći tako pravo na pravni lijek.

S obzirom na to da se radi o jednoj od najvećih banaka koje posluju u Republici Srpskoj, N1 je upitala menadžment banke o budućnosti njihovog rada i čini se da njihove prognoze nisu toliko tmurne.

Odgovor UniCredit Bank a.d. Banjaluka prenosimo u cjelosti:

Kao banka sa najvećim kapitalom u Republici Srpskoj, visokom likvidnošću, stabilnom profitabilnošću i odličnim timom, UniCredit Bank a.d. Banja Luka je u odličnoj poziciji da nastavi da podržava razvoj ljudi i privrede naše zemlje.

Viši privredni sud je još prije dva mjeseca, u svom rješenju od 18. aprila 2023. godine, ukinuo prvostepenu presudu i u slučaju Bitminer odlučio u korist Banke. Drugostepena presuda je pravosnažna i izvršna.

UniCredit banka u Banjaluci (N1)

Osnovne informacije o UniCredit Bank a.d. Banja Luka

• Jedna je od vodećih banaka u zemlji te prva banka u Republici Srpskoj po visini kapitala od 281,8 miliona KM, te peta na nivou BiH.
• Ukupna aktiva Banke iznosi 1,44 milijarde KM.
• Bruto krediti i plasmani klijentima, koji su nas izabrali za svog pouzdanog finansijskog partnera, na kraju 2022. godine, iznosili su 875 miliona KM
• Depoziti klijenata na kraju 2022. godine iznosili su 1.064 miliona KM.
• U protekloj godini Banka je osvojila brojne nagrade, kako međunarodne, tako i domaće:

Prema rezultatima istraživanja Euromoney Trade Finance, UniCredit je prepoznat kao lider u kategorijama korporativne društvene odgovornosti i digitalnih rješenja, tržišni lider i najbolji pružalac usluga transakcionog poslovanja, kao i najbolji pružalac usluga u finansiranju trgovine.

Banka je dugogodišnji dobitnik prestižne nagrade Zlatni BAM za najbolju mobilnu aplikaciju, što je, imajući u vidu trendove u oblasti finansija, jedan od najvećih uspjeha UniCredit banke Banja Luka.

Posebno nam je značajna nagrada koju smo prošle godine dobili od Područne privredne komore Banja Luka, za podršku radu Komore i doprinos privrednom i društvenom razvoju, kao i činjenica da je lista dobitnika priznanja koje je Komora dodijelila povodom 120 godina svoga postojanja, obuhvatila upravo veliki broj klijenata UniCredit banke Banja Luka.

Ova priznanja su dodatna objektivna potvrda da je UniCredit Bank Banja Luka kvalitetan i pouzdan partner svojim klijentima, da zajedno rastemo i podržavamo jedni druge.

Osnovne informacije o slučaju Bitminer

U ovom višegodišnjem predmetu, koji je okončan prije dva mjeseca, rješenjem Višeg privrednog suda i to u korist Banke, UniCredit Bank a.d. Banja Luka je uvijek tvrdila da su njene odluke i radnje po ovom pitanju bile u skladu sa zakonom i da je slučaj Bitminer Factory bio apsolutno neutemeljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!