“Stanje u RS stabilno”, a doktori, policajci, medicinari i radnici najavljuju proteste

N1

Na brojne političke tenzije, verbalne sukobe sa međunarodnom zajednom, težnje za podebljanjem međuentitetske linije, informacije o dugovanjima koja dolaze na naplatu vlast u Republici Srpskoj danas odgovara – optimizmom. Širio se na investicionom forumu u Banjaluci zajedno sa porukama o stabilnosti.

Novo jutro, novi razlog za optimizam.

“Jel može, jesu svi spremni?”

Iako je unutar zidina Banskog dvora bilo mračno, loš izbor osvjetljenja ne oslikava stvarno stanje, kaže vlast.

“Najveće kompanije žele da ulažu u Republiku Srpsku. Danas na investicionom forumu je preko 70 kompanija širom svijeta i sa istoka i sa zapada iz 22 zemlje”, tvrdi Dražen Vrhovac, direktor IRB RS.

Prema računici premijera, sasvim dovoljno da se domaća javnost umiri i pokuša uvjeriti u atraktivnost domaće privrede uprkos političkim turbulencijama, ali i da se pošalje poruka „nevijernim Tomama“.

“Ovim se na najbolji način demantuju svi oni koji govore kako nema interesovanja ili kako nema investicija u Republiku Srpsku ili kako investitori zaobilaze Republiku Srpsku”, kaže entitetski premijer Radovan Višković.

Smjenjivali su se tokom dana privrednici-mogući partneri iz Turske, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sudeći po tome, prilika za razgovore definitivno jeste iskorišćena, ali koja je vajda od toga, ako nemamo informaciju da je iko, osim zainteresovanosti izrazio išta više za ulaganje. Dobar geografski položaj, resursi, budućnost u Evropskoj uniji atraktivni su stranim investitorima, ali:

“Politička stabilnost ključ. Nama je potrebno da investiramo u zemlje u koje vjerujemo i koje nam daju mogućnost da stvorimo zelenu kilovat energiju i da napredujemo”, ističe Piotr Woloszczenko, Alcazar Eenergy.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad