Svečano otvoren jubilarni 50. Sajam šljive u Gradačcu

Ekonomija 23. aug 202316:02 0 komentara
Sajam šljiva

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, danas je u Gradačcu otvorio 50. jubilarni međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene indrustrije - Sajam šljive. Na oko 5000 metara kvadratnih u naredna četiri dana predstavit će se preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Francuske i Turske. Organizator ove jubilarne sajamske manifestacije je Turistička zajednica grada Gradačca.

Svečanu vrpcu presjekli su Nermin Nikšić, pemijer Federacije BiH, Kemal Hrnjić i Fedahija Ahmetović,ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i TK, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Ovogodišnji sajam u Gradačcu je prilika da, nakon tragičnog događaja koji se dogodio u ovom gradu, bude prepoznatljiv po pozitivnim vijestima, rečeno je na ceremoniji otvaranja.

Sajam šljiva
Sajam šljiva
Sajam šljiva
Sajam šljiva
Sajam šljiva
Sajam šljiva
Sajam šljiva

Edis Dervišagić i Ensar Mešanović, vodltelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca rekli su da će, građani sigurno biti dobri domaćini jer ta manifestacija svake godine daje nove prilike za razvoj poljoprivrede i turizma, a da zbog tragičnih događaja neće biti kulturno-zabavnog programa.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, se osvrnuo na nedavni monstruozni zločin u Gradačcu te porodicama žrtava uputio saučešće, a povrijeđenim osobama brz oporavak.

“Gradačac uvijek imao važnu ulogu u Bosni i Hercegovini i on nam je u srcu zbog kule Husein-kapetana Gradaščevića. Na žalost Gradačac je nedavno bio u žiži interesovanja javnosti kada je doživio monstruozni zločin. Mi želimo da Gradačac bude prepoznatljiv po sajmu i mnogim drugim ljepotama, a činjenica da imamo 300 izlagača govori da su svi oni ovdje dočekani s gostoprimstvom i da se zbog toga iznova vraćaju. Ono što je tradicija treba da opstane i ostane“, kazao je premijer Nikšić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja obratili su se i Ševal Suljkanović u ime izlagača te Zlatko Mijatović ministar privrede Kantona Sarajevo u ime partnera i sponzora ovogodišnjeg sajma u Gradačcu istakavši značaj održavanja jubilarnog međunarodnog sajma poljoprivredne i prehrambene industrije.

Rečeno je kako je gradačački sajam prilika za prezentaciju dostignuća, oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Upućen je poziv za zajednički angažman svih nivoa vlasti, nauke, struke,

poljoprivrednog i indstrijskog sektora, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi za proizvodnju i plasman hrane.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić je naveo da je proizvodnja hrane u BiH i u svijetu danas imperativ te kako je Vlada Federacija BiH opredjeljena da ide ka tom cilju kroz programe podrške, a da sredstva idu onima koji su direktno uključeni u razvoj poljoprivrednog sektora.

“Do 5.8. dobili smo preko 3000 zahtjeva poljoprivrednika za podsticaje po modelu ruralnog razvoja. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model investirati svih 34 miliona maraka u razvoj poljoprivrede”, kazao je ministar Hrnjić.

Vlada Tuzlanskog Kantona je u budžetu za 2023. godinu za podsticanje poljiprivredne proizvodnje izdvojila 13 miliona KM, od toga milion i 600 hiljada maraka za šljivarstvo. A samo proizvođači iz Gradačca po tom osnovu dobijaju 1,2 miliona KM.

Nihad Bajramović, generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH rekao je da proizvodnja hrane mora biti strateška grana za svaku državu. Istakavši kako analiza VTK BiH za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da ukupna vrijednost vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenog sektora iznosila je 2,7 milijardi KM. Izvoz je iznosio nepunih 511 miliona KM, dok je vrijednost uvoza oko 2,2 milijarde KM. Deficit u ovom industrijskom sektoru je 1,7 milijardi KM.

“Deficit treba da bude znak da pojačamo naše kapacitete i tražimo načine da ne budemo ovisni o uvozu hrane. Poljoprivredno-prehrambeni sektor mora se unaprijediti kako bi imali dovoljne kapacitete za vlastitu potrebe, pa i izvoz hrane”, kazao je Bajramović.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Muhamed Brka rekao je da su tri pandemijske godine pokazale kako domaća poljoprivredna gazdinstva mogu obezbijediti hranu ali da je neophodno učiniti sve kako bi se naučnim putem pomoglo poljoprivrednicima.

“Sajmovi su način da institucije predstave svoj rad i u naredna četiri dana Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeve, Prirodno-matematički fakultet i Ekonomski fakultet iz Tuzle će imati šest veoma bitnih predavanja za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije”, rekao je dekan Muhamed Brka.

Ensar Mešanović je zajedno s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem uručio jubilarna priznanja organizatora istakavši da je cilj sajma predstavljanje poljoprivrednih i prehrambenih artikala, ali i nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Premijer Nikšić i gradonačelnik Dervišagić posjetili su nedavno otvoren novoizgrađeni pogon mljekare Inmer u Gradačcu.

Sutra će biti dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda, a Sajam šljive će biti otvoren do 26. augusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!