Takse za putnike na tri bh. aerodroma ukidaju se na period od 12 mjeseci?

Ekonomija 21. aug 202318:36 0 komentara
EPA

Nazire se rješenje za ukidanje taksi putničke naknade na aerodromima u Bosni i Hercegovini, moglo bi biti ukinuto na određen period piše portal Tuzlanski.ba

Prema pisanju ovog portala Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka potpisali su zajedničku inicijativu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH u kojoj traže da se van snage stavi odluka o naplaćivanju takse za putnike.
“Nakon što je upućena incijativa Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH očekuje se da preovlada razum u odlučivanju ukidanja taksi za putnike koja dovodi u pitanje rentabilnost poslovanja avioprevoznika i aerodroma”, u ranijim istupima naveo je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević. Inicijativa je upućena na još dvije adrese, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Početkom augusta na inicijativu Jasmina Imamovića Predsjednika Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH zakazana je komisija za danas (21.8.) ujedno i prvog radnog dana nakon kolektivnog godišnjeg odmora.

Komisija je zakazana na poslaničku inicijativu Nihada Omerovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naime, obzirom na okolnosti sa kojima je bh. javnost upoznata, postojao je zahtjev tri aerodroma: banjalučkog, tuzlanskog i mostarskog za ukidanje taksi, koje su navedeni aerodromi ranije naveli kao glavni razlog odlaska niskobudžetskih operatera. Na komisiji je razmatran samo problem taksi, nisu razmatrani drugi problemi, poput radova na infrastrukturi, jer oni nisu u nadležnosti navedene komisije.

Donesena je odluka i utvrđen prijedlog za sjednicu Predstavničkog doma koja je zakazana za sutra. Prijedlog komisije glasi: “Predstavnički dom PSBiH predlaže Vijeću ministara BiH i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH da se uz poštovanje zakona i drugih propisa na period od godinu dana obustavi primjena odluke o visini naknade koju plaćaju operateri zrakopolova po prevezenom putniku u odlasku i visini naknade koju plaćaju operateri zrakopolova po toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH te da se za to vrijeme urade neophodne analize u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i saobraćaja BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH kako bi se došlo do najadekvatnijeg rješenja”. U tih 12 mjeseci se odlučuje da li tih taksi neće biti nikako ili će biti one minimalne koje propis nalaže piše Tuzlanski.ba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!