Turska skinuta sa FATF-ove sive liste za pranje novca

Ekonomija 28. jun 202412:38 0 komentara
pixabay.com

Međunarodna organizacija za nadzor kriminala Financial Action Task Force (FATF) uklonila je Tursku sa svoje "sive liste" zemalja koje zahtijevaju posebnu kontrolu, kao poticaj planu ekonomskog preokreta zemlje.

Turska je 2021. uvrštena na “sivu listu” zbog zabrinutosti zbog pranja novca i finansiranja terorizma. Najnoviji potez uslijedio je nakon što je FATF održao sastanke s turskim vlastima kako bi procijenili napredak u rješavanju tih zabrinutosti.

Turska je postigla “značajan napredak” u poboljšanju svog režima borbe protiv pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma i “više nije podložna pojačanom procesu praćenja FATF-a”, navodi se u saopćenju tog tijela sa sjedištem u Parizu, prenosi Reuters.

“Sa ovim razvojem događaja, povjerenje međunarodnih investitora u finansijski sistem naše zemlje postalo je još jače”, rekao je potpredsjednik Turske Cevdet Yilmaz na platformi X (bivši Twitter).

“Odluka će imati izuzetno pozitivne posljedice i za naš finansijski i realni sektor”, rekao je on.

No valutna tržišta nisu pokazala značajan pomak na ovaj potez, što se očekivalo. Turska valuta je bila nešto slabija i koštala je oko 32,9 lira prema 1 dolaru.

FATF je u februaru rekao da je Turska “u velikoj mjeri završila svoj akcioni plan” i da je opravdala procjenu na licu mjesta. Ova međunarodna organizacija je prošlog mjeseca održala razgovore u Turskoj kako bi ocijenila postupke zemlje protiv pranja novca i nezakonitog finansiranja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!