U komšiluku gaje indijanske banane: Kilogram 10 eura, a prinosi dobri

Ekonomija 27. jun 202314:08 1 komentar
Pixabay / ilustracija

Porodica Plaščar iz Gornje Stubice uzgaja indijansku bananu. Sve je počelo 2014. godine s pedesetak probnih sadnica, a danas ih imaju više od dvije i pol hiljade. Iako neobična za ovo podneblje, indijanska banana na njemu odlično uspijeva, a prema podacima Agronomskog fakulteta ovo je jedna od većih plantaža u Europi.

Tokom putovanja na Tenerife Ivan Plaščar je sa suprugom kušao voće od kojeg su mu proradila sva osjetila. Riječ je o indijanskoj banani koju je odlučio posaditi 2014. na svom imanju u srcu Zagorja, piše HRT.

“Tako je, ovdje u selo Šagudovec kod Gornje Stubice, krenuo sam s tih pedeset nasada, bilo je zaraslo, počeo sam okrupnjavati zemlju i sve više saditi”, rekao je Ivan Plaščar.

Kupovao je zapuštene šumarke, krčio i sadio indijanske banane. Bilo je tu raznih anegdota.

“Kad sam prijavljivao OPG u Krapini, pitali su me šta imam na toj parceli, rekao sam im indijanske banane. Kaže mi gospođa pa nemojte me zafrkavati pa vidite koliko ljudi vani čeka”, izjavio je.

Prvi plodovi

Godina 2018. je bila ključna. Tada su niknuli prvi plodovi.

“Bio je jedan. Svaki dan dolaskom na ranč sam ga mjerio od petog do devetog mjeseca”, objasnio je.

Danas na pet hektara ima posađeno čak 2.500 indijanskih banana. U aprilu je cvatnja, a sada se već naziru prvi plodovi jer ovogodišnja prevrtljiva klima im ide u korist.

U Zagorju ovo voće naraste između 250 i 500 grama težine, a kada sazrije tada je okusa manga, ananasa i obične banane.

Urod od dvije tone

Berba je tokom septembra. U 2022. godini urod je bio dvije tone, ove će biti dvostruki, a za nekoliko godina, tokom punog roda očekuje prinose od 50 tona.

“Cijene su od 10 eura kila, prošle smo godine plasirali sve na kućnom pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe, već smo krenuli u nabavu samih strojeva i idemo na fondove”, kazao je Plaščar.

Iako je posla mnogo, gospodin Plaščar je ponosan jer ima jednu od najvećih plantaža indijanske banane u ovom dijelu Europe – u srcu Zagorja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare