U Tuzlu sletio prvi avion niskobudžetne kompanije AJet, jedan let sedmično na liniji Tuzla-Istanbul

Ekonomija 07. okt 202413:56 0 komentara
Anadolija

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli u ponedjeljak je sletio prvi avion turske niskobudžetne aviokompanije AJet iz Istanbula.

Doček aviona, kojim je osim delegacije kompanije AJet u Tuzlu stigla visoka delegacija Ministarstva transporta i infrastrukture Republike Turske predvođena ministrom Abdulkadirom Uralogluom i generalnim direktorom kompanije A-Jet Keremom Sarpom, upriličen je na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla. Dolazak prvog aviona u Tuzlu ozvaničen je svečanim presjecanjem vrpce.

Svečanosti na tuzlanskom aerodormu prisustvovao je i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić, kao i druge zvanice i gosti.

– Nastavak prijateljstva –

Ministar transporta i infrastrukture Turske Abdul Kadir Uraloglu na samom početku obraćanja izrazio je poruke saučešća porodicama žrtava katastrofalnih poplava koje su protekle sedmice pogodile bh. gradove.

“Mi ćemo i u lošim danima, i u dobrim danima nastaviti biti prijatelji Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom želim zahvaliti našoj braći iz Bosne i Hercegovine koji su 6. februara 2023. godine, nakon razornih zemljotresa u našoj zemlji, došli da pomognu našim građanima. Nismo to zaboravili, hvala vam. Naše ekipe TIKA-e, Crvenog polumjeseca i AFAD-a su već na terenu i daćemo svu podršku ugroženim područjima”, poručio je Uraloglu.

Ministar Uraloglu podsjetio je kako se danas navršava godina dana od početka nehumanih napada na Palestinu i na Gazi te kako osuđuje ove napade i želi da što prije prestanu. Naglasio je kako upravo građani Bosne i Hercegovine najbolje znaju kroz šta danas prolaze Palestinci, jer su se slične stvari dešavale i na ovim prostorima u perodu 1992-1995, kada je izgubljeno više od 100.000 života i raseljeno više od dva miliona ljudi.

“Kako bi se ovi napadi (u Gazi) što prije okončali, naš predsjednik, gospodin Recep Tayyip Erdogan, poduzeo je potrebne inicijative na svakoj platformi i nastavlja to činiti. Kao što je suđeno, i kao to su osuđeni počinioci genocida u Srebrenici, tako će jednog dana sigruno biti suđeni i počinitelji genocida u Gazi i Palestini”, poručio je Uraloglu.

Anadolija

Podsjetio je kako je kompanija AJet počela s letovima 31. marta ove godine, Uraloglu je nastavio: “Danas smo u gradu Tuzli, naravno da nismo mogli zanemariti Tuzlu, morali smo doći i ovdje. Razvijamo se s pristupom da ne postoji tačka na zemaljskoj kugli na koju ne letimo. Danas iz Turske letimo na 347 različitih destinacija u 131 zemlji. Povećat ćemo taj broj na 349 do kraja godine. Iskreno vjerujem da će ova linija Istanbul-Tuzla, unaprijediti odnose i trgovinu između obje zemlje i s drugim zemljama.”

Uraloglu je na kraju ispričao kako je na letu iz Istanbula u avionu bila i turska porodica koja je stigla u BiH radi prošnje mlade za njihovog sina te istakao kako ga je obradovalo što je prvi let AJeta za Tuzlu imao i takav povod.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić istakao kako je uspostava ove linije velika stvar za građane Tuzlanskog kantona.

“Želim zaista da uputim zahvalu onima koji su nam pomogli da ovu konekciju, komunikaciju uspostavimo. Danas smo posebno sretni jer s ovim prvim letom zvanično kompanija AJet dolazi na Tuzlanski kanton i ovo je vjerovatno početak dugotrajne saradnje s ovom kompanijom. Pokazalo se i više nego opravdanim uspostavljanje ove linije Istanbul-Tuzla jer je veliki broj putnika i više nego zainteresovan za putovanje prema Istambulu i obrnuto”, rekao je Halilagić.

– AJet leti ka 95 destinacija –

Generalni direktor AJeta Kerem Sarp izrazio je saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima u BiH, povrijeđenima uputio želje za što bržim oporavkom.

“Danas smo uzbuđeni i ponosni. Prošlo je više od šest mjeseci otkako smo krenuli s prvim letom kao AJet, 31. marta. Prošli smo jedan naporan period, otvorili smo osam međunarodnih destinacija u protekloj sedmici. Jedna od tih linija je linija Međunarodnog aerodroma Istanbul Sabiha Gokcen-Tuzla, koja nas danas ovdje okuplja. Čast mi je biti s vama na ovaj značajan dan kada smo izgradili još jedan most između Turkiye i Bosne i Hercegovine, dvije prijateljske i bratske zemlje“, rekao je Sarp.

Podsjetio je da AJet sa svojom modernizovanom flotom od 85 aviona, prevozi putnike na 95 destinacija, od kojih se 41 nalazi u Turske, a 54 u 32 zemlje širom svijeta, dok je u narednih 10 godina cilj povećati to na 44 zemlje i 113 gradova.

“Ova saradnja s Međunarodnim aerodromom Tuzla ne samo da će ojačati aviovezu dviju zemalja, već će otvoriti vrata novih ekonomskih, kulturnih i turističkih mogućnosti. AJet je otvorio drugu liniju u Bosni i Hercegovini. Organizujemo letove za Sarajevo sedam puta sedmično. Na liniji Sabiha Gokcen-Tuzla, koju smo danas otvorili, imaćemo međusobne letove jednom sedmično (ponedeljak)”, dodao je Sarp, zahvalivši svima koji su doprinijeli realizaciji ove linije.

AJet iz Tuzle za Istanbul će letjećti svakog ponedjeljka. Prema najavama, AJet bi od narednog ljeta trebao s Međunarodnog aerodroma Tuzla letjeti i prema poznatoj turskoj turističkoj destinaciji Antaliji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!