Vakcina protiv korone ljekovita i za drugu “bolest” – pad BDP-a

Ekonomija 09. feb 202118:56 0 komentara

Bosna i Hercegovina je u 2020. ostvarila ukupan obim razmjene robe u vrijednosti od 28 milijardi KM . U odnosu na prethodnu smanjen je za 12 posto. U 2020. najveći pad je zabilježen u izvozu ruda metala, a kod uvoza mineralnih goriva. BDP je pao za 6,5 %, a predviđanja su da će rasti pojavom vakcine protiv korona virusa.

Nema sfere na koju pandemija nije uticala, pa tako i na vanjskotrgovinsku razmjenu. U odnosu na 2019. obim razmjene je smanjen za 12%. U nekim dijelovima to i nije loše kao npr. kod uvoza vode, koji je u 2020. smanjen za skoro 24 miliona KM, a nismo ostali žedni. Ipak najznačanjiji partner u razmjeni je EU. U 2020. u EU smo izvezli 14,3 % manje, a uvezli 9,11% manje u odnosu na 2019.

“Sjetimo se šta se dešavalo sa sjevernom Italijom koja je bila u potpunom ‘lockdownu’, sjetimo se šta je bilo sa Njemačkom autoindustrijom, sa padom industrijskih grana, sa tekstilom koji je dolazio iz Italije i dijelom iz Turske, naravno da se reflektiralo na padove u BiH”, ističe Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK-a BiH.

Po obimu razmjene, Hrvatska nam je najznačajniji partner iz EU u 2020. U Hrvatsku smo najviše izvozili električnu energiju, dijelove obuće, hula-hop čarape , tkanine, a iz Hrvatske uvozili naftna ulja, čokoladu, šećer.

Više u prilogu Nerme Turić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!