Veliki vodič kripto pojmova: Sve šta trebate znati na jednom mjestu

Ekonomija 16. nov 202313:45 0 komentara
Adam Gault / Caia Image / Profimedia

Svijet kriptovaluta prepun je raznoraznih pojmova koji neupućenima mogu zvučati nerazumljivo i zbunjujuće. U tekstu niže donosimo pregled i objašnjenje nekih od najvažnijih pojmova vezanih za kriptovalute.

Za pretpostaviti je da prije nego što se bilo tko i odluči ući u nepredvidiv i vrlo buran svijet kriptovaluta, prvo mora svladati neke osnovne pojmove. S ciljem da olakšamo tu tranziciju onima kojima je kripto svijet zanimljiv iz bilo kojih razloga, napravili smo kompilaciju onog što smatramo najvažnijim pojmovima vezanim za kriptovalute.

Šta je to kriptovaluta?

U svojoj srži, pod pojmom kriptovalute se obično smatra decentralizirani digitalni novac, dizajniran za korištenje putem interneta. Bitcoin, koji je lansiran 2008. godine, bio je prva kriptovaluta i ostao je daleko najveća, najutjecajnija i najpoznatija. U desetljeću nakon toga, bitcoin i druge kriptovalute poput ethereuma postale su digitalna alternativa tradicionalnom novcu.

Šta je to blockchain?

Kriptovalute poput bitcoina i ethereuma pokreće tehnologija koja se zove blockchain. U najosnovnijem smislu, blockchain je popis transakcija koje svatko može vidjeti i potvrditi. Bitcoin blockchain, na primjer, sadrži evidenciju o svakom slanju ili primanju bitcoina. Kriptovalute i blockchain tehnologija koja ih pokreće omogućuju prijenos vrijednosti online bez potrebe za posrednikom poput banke ili kartične tvrtke.

Zbog kriptografske prirode blockchain mreža, plaćanja putem blockchaina mogu biti sigurnija od standardnih transakcija debitnim/kreditnim karticama. Kada, na primjer, plaćate bitcoinom, ne morate dati nikakve osjetljive podatke. To znači da postoji gotovo ne postoji rizik od kompromitiranja vaših financijskih podataka ili krađe vašeg identiteta.

Šta je token?

Tehnički, “token” je samo još jedna riječ za kriptovalutu ili kriptoaktivu. Ipak, taj pojam ima dva specifična značenja, ovisno o kontekstu. Prvo opisuje sve kriptovalute osim bitcoina i ethereuma (iako su tehnički i oni također tokeni). Drugo opisuje određenu digitalnu imovinu, koja funkcionira na blockchainu druge kriptovalute, kao što to čine mnogi tokeni za decentralizirano financiranje (ili DeFi). Tokeni imaju ogroman raspon potencijalnih funkcija, od pomoći da se omogući decentralizirana razmjena, do prodaje rijetkih predmeta u računalnim igrama. Ali svima njima se može trgovati ili ih držati kao bilo koju drugu kriptovalutu.

Šta je stablecoin?

Stablecoin je digitalna valuta koja je vezana za “stabilnu” rezervnu imovinu, poput američkog dolara ili zlata. Stabilni novčići dizajnirani su za smanjenje volatilnosti u odnosu na nevezane kriptovalute poput bitcoina.

Šta je altcoin?

Altcoin se općenito definira kao sve kriptovalute osim bitcoina (BTC). Međutim, neki ljudi smatraju da su altcoin sve kriptovalute osim Bitcoina i Ethereuma (ETH), jer je većina kriptovaluta račvana iz jedne od te dvije kriptovalute.

Šta je to DeFi?

Skraćenica za decentralizirane financije, DeFi je krovni pojam za peer-to-peer financijske usluge na javnim blockchainovima, prvenstveno Ethereum blockchainu.

Koja je razlika između DeFi kovanica i tokena?

DeFi kovanice (poput bitcoina) slične su tradicionalnom novcu po tome što su zamjenjive i digitalno su sredstvo za pohranu i prijenos vrijednosti.

DeFi tokeni su pak više poput financijskih alata, što znači da su tokeni nezamjenjiva imovina i obavljaju druge funkcije, osim samo pohrane vrijednosti.

Šta je to pametni ugovor?

Pametni ugovor, kao i svaki ugovor, utvrđuje uvjete sporazuma. Ali za razliku od tradicionalnog ugovora, uvjeti pametnog ugovora izvršavaju se kao kod koji se izvodi na blockchainu poput Ethereumovog. Pametni ugovori omogućuju razvojnim programerima izradu aplikacija koje iskorištavaju sigurnost, pouzdanost i pristupačnost blockchaina, a istovremeno nude sofisticiranu peer-to-peer funkcionalnost, sve od zajmova i osiguranja, do logistike i igara.

Šta je kripto novčanik?

Novčanici za kriptovalute pohranjuju javne i privatne ključeve korisnika, a istovremeno pružaju sučelje jednostavno za korištenje i za upravljanje kripto bilancama. Također podržavaju prijenose kriptovaluta kroz blockchain. Neki novčanici čak omogućuju korisnicima izvođenje određenih radnji sa svojom kripto imovinom, kao što su kupnja i prodaja ili interakcija s decentraliziranim aplikacijama (dapps).

Važno je zapamtiti da transakcije kriptovalutama ne predstavljaju “slanje” kripto tokena s jednog uređaja na drugi. Prilikom slanja tokena, privatni ključ korisnika potpisuje transakciju i emitira je u blockchain mrežu. Mreža zatim uključuje transakciju kako bi odražavala ažurirani saldo i na adresi pošiljatelja i na adresi primatelja.

Pojam ‘novčanik’ stoga je pomalo je pogrešan izraz, jer kripto novčanici zapravo ne pohranjuju kriptovalute na isti način na koji fizički novčanici drže gotovinu. Umjesto toga, čitaju svojevrsnu javnu knjigu, kako bi prikazali stanja na korisničkim adresama te drže privatne ključeve koji korisniku omogućuju obavljanje transakcija.

Šta su to javni ili privatni ključevi?

Ključ je dugačak niz nasumičnih, nepredvidivih znakova. Dok je javni ključ poput broja bankovnog računa i može se široko dijeliti, privatni ključ je poput lozinke bankovnog računa ili PIN-a i treba ga čuvati u tajnosti. U kriptografiji s javnim ključem, svaki javni ključ je uparen s jednim odgovarajućim privatnim ključem. Zajedno se koriste za šifriranje i dešifriranje podataka.

Šta je to hladni novčanik?

Hladni novčanik koristi se izvanmrežno za pohranjivanje bitcoina ili drugih kriptovaluta. S hladnim novčanikom, također izvorno poznatim kao hladno skladište, digitalni novčanik pohranjuje se na platformu koja nije povezana s internetom, čime se novčanik štiti od neovlaštenog pristupa, kibernetičkog hakiranja i drugih ranjivosti na koje je sustav povezan s internetom osjetljiv.

Šta je to mjenjačnica kriptovaluta?

Ako se pitate gdje kupiti kriptovalutu, korištenje platforme za razmjenu kriptovalute vjerojatno je mjesto na kojem ćete započeti svoje investicijsko putovanje. Mjenjačnice kriptovaluta su internetske platforme koje se koriste za kupnju i prodaju kriptovaluta. Ove su platforme posrednici između kupca i prodavatelja, omogućujući korisnicima trgovanje kriptovalutama korištenjem tradicionalnog novca ili drugih kriptovaluta.

Šta je to tržišna kapitalizacija (market cap)?

Za kriptovalutu kao što je bitcoin, tržišna kapitalizacija je ukupna vrijednost svog izrudarenog bitcoina. Izračunava se množenjem broja novčića u optjecaju s trenutnom tržišnom cijenom jednog novčića. Isto vrijedi i za sve ostale kriptovalute.

Šta je to “bull” ili “bear” tržište?

Tržišta koja doživljavaju stalni i/ili značajan rast nazivaju se “bull” tržištima. Tržišta koja doživljavaju trajne i/ili značajne padove nazivaju se “bear” tržištima. Svaki predstavlja svoj skup mogućnosti i zamki.

Šta je to “fork”?

Kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma pokreće decentralizirani softver otvorenog koda koji se naziva blockchain. Fork se događa kad god zajednica napravi promjenu u protokolu blockchaina ili osnovnom skupu pravila, piše Zimo.

Šta je ETF?

Fondovi kojima se trguje na burzi – poznatiji kao ETF-ovi (Exchange-traded funds) – na puno su načina slični zajedničkim fondovima, odnosno financijskim sredstvima koja udružuju imovinu dioničara za ulaganje u vrijednosne papire poput dionica, obveznica, instrumenata tržišta novca i druge imovine te općenito prate cijenu imovine (poput zlata) ili košarice imovine (poput S&P 500). I kao što im ime govori, njima se trguje na burzama i mogu se kupovati i prodavati poput dionica putem tradicionalnog brokerskog računa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!