Vijeće RAK-a potvrdilo: TRION TEL može nastaviti pružati usluge korisnicima

Ekonomija 01. sep 202117:11 > 19:32 0 komentara
TRION TEL

Kompanija TRION TEL d.o.o. Banja Luka će nastaviti sa nesmetanim radom i pružanjem vrhunske usluge svim korisnicima koji koriste TRION TEL-ovu najsavremeniju optičku mrežu i internet, saopćeno je iz ove kompanije.

Vijeće Regulatome agencije za komunikacije BiH u drugostepenoj odluci utvrdilo je da generalni direktor ove agencije nije mogao u prvostepenoj odluci TRION TEL-u izreći mjeru obustave pružanja usluge krajnjim korisnicima na period od tri mjeseca.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije naložilo je direktoru Agencije da u ovom dijelu ponovi postupak, pri čemu je za njega obavezujući pravni stav Vijeća Agencije dau konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi za izricanje mjere obustave pružanja usluge.

Drugostepenim rješenjem je također poništena odluka kojom je TRION TEL-u izrečena drakonska i maksimalna novčana kazna od 100.000,00 KM, te je generalnom direktoru Agencije naloženo daponovo odluči o visini kazne, s obzirom da prethodno nije uzeo u obzir brojne olakšavajuće okolnosti, koje je VijećeAgencije u drugostepenom rješenju konstatovalo.

Kompanija TRION TEL od direktora Agencije očekuje da će u ponovljenom postupku odluku donijeti u skladu sa zakonom i uz jednak tretman svih telekomunikacionih aktera na tržištu, jer TRION TEL usluge iz oblasti telekomunikacija pruža na mreži izgradenoj na način kako su i ostali operatori gradili ili u ovom trenutku grade svoje mreže. Potpuno je neprihvatljivo da se kazne izriču samo najmanjem operatoru i novom konkurentu na tržištu, a ne i daleko većim konkurentima na tržištu, čija je mreža izgrađena na isti način.

TRION TEL se nada da će Grad Banja Luka i njegove nadležne službe odlučiti u što skorijem roku o zahtjevima za legalizaciju dijelova mreže koje je TRION TEL podnio nadležnoj instituciji 2019. godine i aktivno i intenzivno radio na prikupljanju svih potrebnih dokumenata i saglasnosti. Bio bi zaista presedan da TRION TEL bude jedini sankcionisani operator, iako ne može da utiče na proces legalizacije mreže jer brzina odlučivanja o predmetnom zavisi isključivo od institucija Grada Banja Luka.

TRION TEL vjeruje da će se uskoro stvoriti uslovi u cijeloj Republici Srpskoj svi konkurenti rezidencijalne i poslovne korisnike mogu privući kvalitetom i raznovrsnošću usluge, a ne korištenjem monopola i pokušajem podmetanja svojim konkurentima.

Svaki stanovnik po Ustavu mora imati pravo slobodnog izbora operatora, a ne biti primoran da uzme jednog jedinog, te će TRION TEL formiranjem najkvalitetnije ponude omogućiti svim stanovnicima Banjaluke, a uskoro vjerujemo i cijele Republike Srpske, da ovo pravo izbora i ostvare, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!