WizzAir od sada umjesto 18 samo dvije aviolinije iz Sarajeva

Ekonomija 06. okt 202220:41 1 komentar

Sarajevski aerodrom u ovoj godini obarao je rekorde po broju putnika. Zbog toga je putnike, ali i upravu Međunarodnog aerodroma šokirala obavijest: aviokompanija WizzAir od sada će umjesto 18 imati samo dvije aviolinije iz Sarajeva - prema Londonu i Abu Dhabiju.

Do sada su putnici sa sarajevskog aerodroma mogli putovati do Osla, Pariza, Eindhovena i brojnih drugih gradova. Od 1. novembra mnogo toga se mijenja. Wizz Air ukida svoju bazu.

Memingen, Hamburg, Keln samo su neke od aviolinija koje je Wizz Air svojim odlaskom sa sarajevskog aerodroma praktično ugasio. Turisti i bh građani prema ovim lokacijama više neće moći letjeti sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tačnije, 16 aviolinija se ukida. Od linije za Geteborg, Štutgart, pa do Bilunda. Za Senu Omerbegović, i brojne druge putnike, ukidanje aviolinije za Kopenhagen znači velike komplikacije.

“Čak da su i poskupili karte mnogo bi bilo bolje i povoljnije za nas… povoljnije nego da idemo za Tuzlu pa da nas ovamo voze neki kombiji. Wizz Air je meni otkazao, ja sam trebala 8. da se vratim, pa su mi otkazali. Djeca su mi pronašla let iz Beograda pa ću u Beogradu odmarati dva sata pa ću večeras tek u Kopenhagen oko 21h”, rekla je Sena Omerbegović.

Stalna pomjeranja letova putnici smatraju neprofesionalnim, a sadašnju odluku Wizz Aira označavaju lošom po njih.

Prema trenutnom rasporedu ostaju linije za Beč, Zagreb, Keln, Cirih, Istanbul, Beograd, London, Abu Dhabi. Do sada su 22 aviokompanije imale ugovor sa sarajevskim aerodromom iz kojeg poručuju da odluka Wizz Aira neće uticati na finansijsku stabilnost, kao ni na razvoj infrastrukturnih projekata.

“Želim da napomenem da smo početkom oktobra premašili ukupan broj putnika i u odnosu na 2019. godinu. Da bismo nastavili rast neophodno je da nadležne institucije budu podrška i apelujemo na ministarstvo vanjskih poslova da se hitno pristupi rješavanju problema oko omogućavanja dovoljnog broja stikera za vize kako bi ljetnju sezonalnost prebacili na zimsku sezonalnost”, rekla je Belma Čureković, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Obzirom na ogroman broj putnika iz Sarajeva nejasno je objašnjenje Wizz Aira u kojem navode da su razlozi ukidanja baze promjene na tržištu i potrebe kupaca. Ipak, špekuliše se da je ova odluka donesena zbog povoljnijih uslova u Tuzli. Iz Wizz Aira nisu odgovorili na naš upit o razlozima gašenja baze.

“Zatvaranje baze u Sarajevu za nas znači povećanje 15-20% saobraćaja u zimskom redu letenja što se tiče kapaciteta WIZZ AIR-a. Vraća nam se Eindhoven koji se bio preselio u Sarajevo od 1. januara, a neke druge destinacije kao što je Švedska i Njemačka gdje je bilo dva polaska, biće tri četiri, na nekim i pet polazaka i tako ćemo dobiti tih 15-20% više”, rekao je Dževad Haličević, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Tako značajan porast prometa imao je i sarajevski aerodrom nakon otvorenja baze Wizz Aira. Sada uprava traži nove solucije. Mediji navode da će Air Serbia iskoristiti situaciju i obezbijediti svoje usluge. Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo bez potvrde o tome. Trenutno je samo sigurno da putnici ostaju bez brojnih aviolinija; do kada nije poznato.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare