Zamrznute cijene proizvoda i različit iznos minimalne plate: “Jako puno radnika u FBiH ima ispodprosječna primanja”

Profimedia

Od danas su zaključane cijene 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima u Federaciji Bosne i Hercegovini. Vlada FBiH kampanjom "Zaključavamo cijene", pokušava pomoći građanima u borbi sa inflantornim kretanjima. Kampanja traje od 15. decembra do 15. marta 2024. godine. 

Mjere bi mogle pomoći građanima, ali je pitanje koliko, kaže Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

“Činjenica je da su te cijene previsoke, naročito kada uzmemo u obzir sindikalnu korpu koja iz mjeseca u mjesec raste i dosegla je oko tri hiljade KM. Da li će ove mjere donijeti neki pozitivan efekat, vidjećemo. Jako puno radnika u FBiH prima platu koja je ispodprosječna. Zaključavanje cijena biće jedan veliki izazov za te radnike, pitanje da li će im se omogućiti neki kvalitetniji život? Mišljenja sam da hoće, ali u kojoj mjeri?”, pita se Kečo.

Kampanjom “Društveno odgovorni” nadležni i u Republici Srpskoj pokušali su ublažiti inflantorne udare. Ministar trgovine i turizma, Denis Šulić, pojašnjava da se pomenutoj akciji u junu, kada je pokrenuta, pridružilo 12 trgovačkih lanaca, pa su u istom pravcu nastavili.

“Početkom oktobra, kampanja je obuhvatila 45 proizvoda koji su na nula posto marže. To znači da se trgovci, dobavljači i proizvođači odriču bilo kakve zarade. Samo su pokrili svoje fiksne troškove. Pored tih 45 proizvoda, svaki trgovački lanac koji je bio dio kampanje morao je napraviti dodatnu mjeru društveno odgovornih proizvoda koji su na sniženoj marži. Nisu na nula posto marže, ali su sniženi deset ili dvadeset posto. Sada ulje možete pronaći za 2,45 KM, cijena mlijeka je 1,50 ili 1,60 KM”, kaže Šulić.

Trenutno je 27 marketa dijelom kampanje “Društveno odgovorni”. Ipak, bilo je i onih koji nisu željeli učestvovati.

“Moram reći da nismo imali saradnju sa pekarima i pekarskom industrijom, ali smo i to prevazišli tako što je Vlada putem Crvenog krsta donirala 500 tona brašna socijalno najugroženijim porodicama, jer smo smatrali da su pekarski proizvodi i dalje skupi”, naveo je ministar.

Uporedo, plate ostaju nepromijenjene. Minimalna plata u FBiH trenutno je 596 KM, a u Republici Srpskoj 750 KM.

Rast minimalne plate i donošenje Zakona o minimalnoj plati neminovno je, kaže Adis Kečo. Ipak, trenutno se donose privremena rješenja.

“Definitivno je i stav Vlade FBiH da od toga neće biti ništa u ovoj godini, ali je donesena uredba prema kojoj se omogućava poslodavcima da povećaju radnicima za 420 KM platu tokom 6 mjeseci, i da na taj iznos nisu obavezni uplatiti poreze i doprinose. To je privremeno rješenje, i nadamo se da će u narednih 6 mjeseci doći do usvajanja Zakona o minimalnoj plati i seta fiskalnih zakona, koji bi trebalo da stupe na snagu polovinom naredne godine”, jasan je Kečo.

U Republici Srpskoj, naredne sedmice sastaje se socioekonomsko vijeće, prilikom čega će se razgovarati o minimalnoj plati u iznosu od 1.050 KM. Nadležni najavljuju i nove mjere u borbi protiv sive ekonomije i novi fiskalni sistem.

“Ono što će Vlada RS raditi je smanjivanje sive zone ekonomije, smanjivanje svih onih stvari koje su negativne što se tiče poreskih politika. U februaru mjesecu ćemo startovati sa novim fiskalnim sistemom u kojem će sve kase biti povezane sa Poreskom upravom. U onom trenutku kada otkucate račun, automatski će biti evidentiran u Poreskoj upravi. Tako ćemo maksimalno smanjiti mogućnost malverzacija”, zaključuje ministar Šulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!