Zašto je 2023. teška godina za direktore informativnih TV kanala?

Ekonomija 15. aug 202311:47 0 komentara
N1

Ova 2023. je dosad bila teška godina za direktore informativnih TV stanica.

Osam mjeseci od ulaska u 2023. godinu, vidimo da je ovaj period bi nemilosrdan prema nekolicini rukovoditelja zaduženih da vode najcjenjenije i najprepoznatljivije vijesti u zemlji kroz jedan od najburnijih perioda u povijesti industrije.

Chris Licht je otpušten sa CNN-a nakon turbulentnog mandata izvršnog direktora i zamijenjen je privremenim liderskim timom od četiri osobe; Noah Oppenheim se povukao s mjesta predsjednika NBC Newsa i njegova pozicija je podijeljena na tri funkcije; Kim Godwin je i dalje na čelu ABC Newsa, iako se bori sa smanjenim entuzijazmom i posljednjih sedmica borila se s činjenicom da je njen šef, Bob Iger, javno objavio prodaju mreže; a Suzanne Scott, ako je posmatrate kao izvršnu direktoricu za “vijesti”, morala je da se nosi sa ogromnim posljedicama koje su proizašle iz izbornih laži Fox Newsa iz 2020. godine, uključujući historijsku nagodbu od 787 miliona dolara za Dominion Voting Systems.

Neeraj Khemlani je u nedjelju podnio ostavku na mjesto kopredsjednika CBS Newsa nakon što je na čelu bio nešto više od dvije godine. Rečeno je da je Khemlani bio pod pritiskom da napusti funkciju nakon niza pritužbi na njegovo ponašanje i stil upravljanja.

Umjesto njega, CBS je u ponedjeljak najavio da će Wendy McMahon biti izvršna direktorica i predsjednica CBS Newsa, lokalnih stanica i CBS Media Ventures. Ingrid Ciprian-Matthews, dugogodišnja novinarka i izvršna direktorica, imenovana je za kopredsjednicu.

Upravljanje televizijskom informativnom mrežom, koja je prepuna stotinama — ako ne i hiljadama — zaposlenih, naporno je čak tokom uobičajene svakodnevnice. Uposlenici s velikim egom kojima treba upravljati, mukotrpne uredničke odluke koje se moraju donijeti i žestoka poslovna stvarnost kojom treba žonglirati. Ali u kombinaciji s dodatnim nepoštednim pritiscima koji su sveprisutni, ovaj poduhvat postaje herkulovski.

Mediji
Pixabay

Težak zadatak odražava izuzetne izazove s kojima se suočavaju tradicionalni mediji u periodu brze i egzistencijalne promjene njihovih poslovnih modela i problema s oglašavanjem. Ustvari, direktori informativnih TV stanica se bore da vode medijske kuće koje se i same, općenito govoreći, bore da pronađu uporište u stalno mijenjajućem medijskom pejzažu.

Pad tradicionalne televizije desio se bržim tempom nego što su mnogi posmatrači očekivali, primjenjujući visok nivo pritiska na industriju da se žurno prilagodi eri prenošenja vijesti uživo i prepusti digitalnim platformama.

U međuvremenu, usred brzih promjena na frontovima distribucije i poslovanja, TV stanice su bačene u olujno uređivačko more, dok je američki politički krajolik progutan u ružnom haosu podstaknut antidemokratskim trendovima koji se javljaju unutar Republikanske stranke.

Sve više nema ni jednog moćnog medijskog rukovodioca koji bi bio zadužen za rješavanje manje od idealnog spleta okolnosti. Umjesto toga, postoji rastući trend u redovima korporativnih vlasnika da podijele odgovornosti na nekoliko rukovodilaca, od kojih nijedan nema istu količinu entuziijazma kao što su imali direktori TV kuća iz prošlosti.

TV studio
Pixabay

U razgovoru ranije ove godine, bivši izvršni direktor televizijskih vijesti opisao je teškoće u industriji kao “nevjerovatno smanjenje ovlasti direktora informativnih TV stanica”. Još jedan bivši izvršni direktor televizijskih vijesti, govoreći anonimno, imao je diskusiju u ponedjeljak, ponovivši ovo zapažanje. Ovaj dugogodišnji rukovodilac u medijima je istakao da se fokus unutar medijskih rukovodilaca pomjerio sa hrabrih i potencijalno rizičnih poteza kako bi se osigurala budućnost. Umjesto toga, sve je veći naglasak na smanjenju troškova za strateško pozicioniranje velikih medijskih kompanija za očekivani pad tradicionalne televizije.

Bivši izvršni direktor je izjavio: “Primarna briga sada je kako pojednostaviti rad na njegove osnovne komponente”, i dodao: “Ovi rukovodioci se bore sa svakodnevnim izazovima upravljanja korporativnom dinamikom unutar svojih organizacija, dok istovremeno nadgledaju mjere smanjenja troškova zbog pada prihoda.”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!