Zastoj u Njemačkoj: Dugotrajno čekanje na dozvole za transport vjetroelektrana prijeti ekspanziji obnovljive energije

Ekonomija 07. sep 202313:56 0 komentara
Unsplash (ilustracija)

Njemačka ekspanzija vjetroelektrana suočava se s neočekivanom blokadom na putu: građevinarima su potrebne dozvole za transport teških turbina cestama u zemlji, a čekaju mjesecima da ih dobiju.

Sa zaostatkom od više od 15.000 zahtjeva za odobrenja, kompanije kažu da su njihovi projekti u velikoj mjeri odgođeni, s tim da se troškovi produženog skladištenja čeličnih segmenata tornja, generatora i lopatica milionski.

“Pod pretpostavkom da se ništa ne promijeni, to bi moglo koštati 115 miliona eura dodatno do kraja godine”, rekao je za Reuters Felix Rehwald, portparol proizvođača vjetroturbina Enercon.

Transportne dozvole su potrebne za vožnju teških tereta preko mostova i autoputeva. Ponekad je potrebno demontirati konstrukcije i putokaze, a za neke terete je potrebna policijska pratnja, dok se drugi mogu poslati samo noću.

“To je trenutno jedan od najhitnijih izazova za nas i naše konkurente,” dodao je Rehwald.

Kašnjenja u osiguranju dozvola koštala su kompaniju hiljade eura dnevno, rekao je Rehvald, dodajući da bi uska grla mogla da se zaoštre samo kako se izgradnja vjetroelektrana pojačava sredinom sledeće godine.

Njemačka ima za cilj da do 2030. godine dobije 80 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora, od čega bi 115 gigavata trebalo da dolazi iz vjetra na kopnu, ali nedostatak transportnih dozvola ugrožava taj cilj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!