Zatvaranje pet McDonald'sovih objekata u BiH epilog niza nezakonitih radnji?

Ekonomija 04. jan 202319:56 0 komentara

Zatvaranje preostalih pet McDonald'sovih objekata u BiH epilog je, navodno, niza nezakonitih radnji koje su se odvijale unutar kompanije koja je posjedovala franšizu McDonald'sa. Zvaničnog objašnjenja o povlačenju nema, ali nezvaničnih ne nedostaje.

Poznati objekat u Titovoj ulici jedan je od tri u Sarajevu koji je sada pod ključem. Na istom je mjestu kao i spomen ploča čuvenom čika Miši, čistaču cipela. Njegov sin Ramiz gotovo deceniju na ovom mjestu, čuva uspomenu na svog oca. Sada ga, kaže, ponovo obuzima tuga.

“Tužan sam. Ne mogu ni da pjevam, ne mogu ni da radim. Naučio sam na onu graju, omladinu koja je ovdje dolazila”, kaže Ramiz Pašić.

Nedostaje li im McDonald's, pitali smo Sarajlije, ali i turiste, koji su većinom kazali da im nije žao, jer se zdravije hrane.

Ni slova niti glasa od kompanije koja ljubiteljima McDonald'sove hrane duguje objašnjenje zbog čega su donijeli ovu odluku. Po drugi put u pet dana kompaniji smo poslali isti upit, ali i ovaj put s istim epilogom.

“McDonalds je veliki svjetski brend i oni se zaista trude, kada imaju neke unutrašnje probleme da ne dižu na neki veliki novo nego da to drže smireno. Pokušavaju to riješiti nekim svojim internim procedurama”, kazao je enan Kešmer, urednik portala Raport.

Na ovaj način BiH postala je jedna od tri države u prošloj godini sa čijeg se tržišta McDonalds i povukao. Ekonomisti saglasni. Ovo nikako nije dobar signal prema inostranstvu.

“Jer ne postoji, bukvalno, zemlja u kojoj nema McDonald'sa. On je, na neki način, signal ostalima da dođu”, kazal je ekonomista Svetlana Cenić.

Jer, iako je saradnju sa Rusijom i Bjelorusijom McDonald's obustavio u znak podrške Ukrajini, njegovo povlačenje sa bh. tržišta produkt je “domaćeg javašluka”. Sve je krenulo od sudskog procesa sa Raiffeisen bankom oko prostorije u Titovoj ulici, za koju domaća kompanija koja je imala licencu McDonald'sa nije plaćala zakup.

“Njihovo opravdanje je bilo da je to zbog toga što su oni adaptirali taj prostor. Međutim, ugovor sa Raiffeisen bankom je bio sasvim jasan, i sud je tako presudio, dakle, da oni, moraju isplatiti sve te zaostale kirije. Dug je prešao milion KM”, pojašnjava Kešmer.

Upravi su pisali i očajni radnici. Njih više od 150 u Novu godinu ulazi bez posla i sa neizvjesnošću.

“Zašto ste dozvolili da do ovoga dođe? Ako već čovjek nije poštovao sve te standarde, što niste pružali otpor? Vjerovatno vam je išlo u prilog sve to, ali samo nije red da se onda ograđujete sad”, ogorčen je jedan radnik.

Ogromna rastrošnost, bahaćenje lokalnog menadžementa, te korištenje poslovnih prostorija u predizborne svrhe, kap je koja je prelila čašu zbog čega je glavna centrala domaćoj kompaniji oduzela licencu za poslovanje. Sve će, po svemu sudeći, biti predmet i nadležnog tužilaštva, putem kojeg će glavna centrala McDonald'sa pokušati da naplati ono što joj pripada. Nakon toga, vjeruje se da će se krenuti u potragu za pojedincem ili kompanijom koja je spremna otkupiti franšizu i nastaviti poslovanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad