Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava u Dobrom Polju kraj Kalinovika

Vijesti 04. jun 202114:55 0 komentara
Institut za nestale osobe BiH

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su do sada iz masovne grobnice koja je otkrivena lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik.

Ekshumacija na ovom izuzetno nepristupačnom i teško prohodnom terenu uz kanjon rijeke Bistrice počela je u ponedjeljak, a nastavit će se i u narednoj sedmici obzirom na izuzetno obimno i složeno područje za pretraživanje – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe u BiH.

Posmrtni ostaci koji su do sada pronađeni bit će prebačeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju kriminalističko – tehničku i sudsko – medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u proteklom ratu nestale na ovom području.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestale, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka proteklih dana posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) i UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Danas su lokaciju posjetile i predstavnica Ambasade Švedske u BiH kao i zamjenica šefa programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!