Ekskluzivno u Pressingu: Pod čijim pritiskom iz BiH je bio Geoffrey Nice

Vijesti 29. mar 202320:38 0 komentara
N1

"Zašto je propao zahtjev za reviziju presude, podnesen dva dana pred isticanje roka? Šta su predstavnici vlasti, prije svega bošnjački predstavnici u Predsjedništvu čekali 10 godina?", bilo je jedno od pitanja za Geoffrey Nicea u večerašnjem Pressingu.

Dvije ili tri stvari. Jedan – mi smo shvatili još 2007. revizija što bi vaša zemlja mogla tražiti. Nije se to od nas tražilo, nismo za to bili plaćeni. Kada smo 2015. o tome govorili Bakiru Izetbegoviću, činilo se da on ne želi da sluša naše savjete. Kada smo mu poslali, kao pomagači, šta bi trebalo uraditi, dva pisma, naše savjete, on nije priznao da je dobio pisama, kamoli da nam zahvali“, kazao je Nice.

Dodaje da se 2016. pokušalo učiniti sve što se može da se postigne revizija.

“Krajem 2016. smo pokušali da učinimo šta se može, da se postigne revizija. Rekli smo trebali ste provoditi istragu 10 godina već, sad je kasno. Najbolje što možete postići sad je da se obratite sudu i kažete, molim vas, dajte nam produžetak roka. Dejtonski ustav nam je onemogućio ono što bi svaka druga država učinila, da uzmemo stvar u svoje ruke  Mi smo uradili što smo mogli po instrukcijama Hasan Čengića. Bilo je bizarnih trenutaka, a u toj fazi nam je Čengić plaćao novcem koji je dolazio negdje iz Turske ali po standardnim ratama. Ja nikad ranije nisam primio novac za svoj rad, ovo je prvi put da mi je za nešto plaćeno što sam radio za Bosnu. I to je trajalo neko vrijeme, postalo je bizarno, jer sam bio pod pritiskom da potpišem bilo koji dokument“.

Pod čijim pritiskom ?

Čengić i drugi. Ali posebno Čengić“, kazao je.

Nice ističe da mu je rečeno da postoji i drugi dokument.

Rečeno mi je da postoji drugi dokument koji priprema ambasador SAD-a John Schaffer za Bakira Izetbegovića i rečeno mi je da ću ja svoj dokument potpisati a neću imati priliku da pročitam Schafferov i da će neko drugi spojiti ta dva dokumenta i predati. Nisam htio učestvovati u tome. I Tromp i ja smo bili pod značajnim pritiskom, ali smo odbili. Otkrili smo da se znali da Softić nije bio legitiman kao agent i znalo se da sud to zna“.

“Kada su podnijeli šta god da su podnijeli, znalo se da će biti odbačeno. Kao što na kraju jeste. Alternativna metoda da amabasador preda dokument, to je nešto što se nije ni pokušalo. Ono što je u dokumentu ambasadora Shaffera je nešto što nije objavljeno ni obznanjeno građanima BiH, a navodno je u njihovo ime podnesen zahtjev. Šta to govori o namjerama Bakira Izetbegovića, morate pitati njega”, poručio je Nice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!