Ekskluzivno za N1: Zadić upozorava BiH na hitne reforme za pristup EU

Vijesti 13. sep 202421:01 0 komentara

Austrijska ministrica pravde Alma Zadić, u ekskluzivnom intervjuu za N1, upozorila je da Bosna i Hercegovina ima tri mjeseca da provede ključne reforme koje će otvoriti put ka Evropskoj uniji. Istaknula je da, uprkos složenoj političkoj situaciji, postoje realne šanse za napredak, ali da je hitno djelovanje neophodno kako bi se iskoristila prilika.

Osvrćući se na svoje ranije iskustvo službene posjete BiH 2022. godine, Zadić navodi da sada – dvije godine kasnije – vidi očigledan napredak.

“Prvi put kad sam bila ovdje, bilo je mnogo frustracije – jer sam vidjela da se ništa ne dešava. Neke reforme koje su trebale da se provedu nisu bile ni pokrenute, tako da sam bila veoma frustrirana te godine. Lijepo je vidjeti da se u zadnjih godinu dana provelo mnogo više reformi nego u proteklih deset godina”, rekla je u razgovoru za N1 austrijska ministrica pravde.

Ona je također naglasila da njen sastanak s ministrom pravde BiH ostavlja pozitivan dojam.

“Vidim da ima volje. Na mene je to ostavilo pozitivan utisak”, kazala je, ohrabrujući napore vlasti da pokrenu i provedu ključne reforme.

Još samo tri mjeseca

Ministrica Zadić je naglasila da se Bosna i Hercegovina nalazi u presudnom trenutku na svom putu prema Evropskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina ima još tri mjeseca da provede neophodne reforme, a to su četiri zakona. Nemamo još mnogo vremena i važno je da se u decembru pokažu konkretni rezultati da bi se otvorili pregovori”, istaknula je Zadić u intervjuu za N1, upozorivši na važnost odlučnih koraka.

Naglasila je da budućnost Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji te da je zemlja ne samo historijski vezana za Evropu, već i ekonomski.

“Vidim budućnost BiH u Evropskoj uniji. To podržava Austrija i mnogo Austrijanaca”, dodala je.

Osuda secesionističkih tendencija

Govoreći o političkoj situaciji, Zadić je bila jasna u zapažanju kako se u u BiH na političkom nivou mogu uočiti složenosti, ali podsjeća da je politička volja ključ za reformski napredak.

Ona je istakla da Evropska unija pruža priliku Bosni i Hercegovini, ali je i upozorila:

“Vrata Evrope su otškrinuta, ali isto tako ta vrata će se uskoro zatvoriti ako BiH ne iskoristi priliku.”

Austrijska visoka zvaničnica je osudila secesionističke tendencije unutar Republike Srpske, naglasivši da one nailaze na snažan odgovor Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Također, uvjerena je da bi otvaranje pregovora s Evropskom unijom značajno poboljšalo situaciju u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!