Elma Tataragić: Mislim da je Moamer Kasumović završio svoju karijeru

Vijesti 23. sep 202421:18 0 komentara

Ne prestaju reakcije na vijesti o dvjema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je počinio glumac Moamer Kasumović. Javnost šokirana da je osuđujuću presudu za bludne radnje nad maloljetnikom od godinu zatvora otkupio za 36.500 KM. Žrtvama poslane poruke podrške, ohrabrenja i drugima da progovore, a pružena prilika i vlastima da hitno mijenjaju krivični zakon i pooštre kazne.

Javnosti nakon nekoliko godina poznato da je glumac Moamer Kasumović imao dvije žrtve. Tada dva dječaka, danas momka. Poznati isključivo, jer su sami odlučili progovoriti- sistem ih nije zaštitio. Jedan na festivalu, drugi pravdu tražio na sudu. Osuđujuća presuda od godinu dana novcem omogućava slobodu. Tako mladića i dan-danas boli što Kasumović slobodno hoda. I njegove kolege saznanja su šokirala, znali kažu nisu ništa. A razočarani su i mogućnošću šutnje, prikrivanja i otkupa kazne.

“Sigurno je mogla biti izrečena još jedna dodatna mjera koja bi spriječila da jedna takva osoba uživa sva svoja građanska prava pa na kraju krajeva i da radi i da ponovi jedno takvo zlodjelo. Na drugi način ćemo posmatrati materijal nastao i prije 10 i prije 15 godina u kojem je igrao, a što se tiče budućnosti mislim da je Moamer Kasumović završio svoju karijeru”, naglasila je scenaristica Elma Tataragić.

Tako je emitiranje serije “Lud, zbunjen, normalan” prekinuto na Novoj TV, a postprodukcija serije “Taxi” za sada obustavljena. Tataragić također kaže da u drugoj sezoni Princa iz L.A on neće glumiti. Crnogorske kolege s kojima radi posljednih godina također ogorčene. 36.500 maraka koštala je sloboda, a iako to šalje poruku da sistem ne štiti žrtve dovoljno, psihoterapeutkinja dodaje da konkretno u ovom slučaju problem je i što je riječ o javnoj ličnosti koja je mnoge zabavljala te ovakve vijesti sa sobom nose dublja razočarenja, ali i strah.

Žrtvama, kaže, trebamo odati priznanje i pokazati da i drugi progovore, jer takva bolna iskustva žrtva treba posmatrati kao nešto što joj se desilo, ne kao nešto što je obilježilo.

“Kako se može napraviti zakonsko rješenje koje će uputiti i zaista adekvatno kažnjavati, ali i preko toga davati podršku porodicama i zajednicama, pratiti dalji razvoj događaja i sasvim sigurno otvarati ovakve i slične priče”, navela je psihoterapeutkinja Armina Čerkić.

Rad na podršci žrtvama i porodicama, ali i otvaranju priča je neophodan. Visina kazne za ovakva djela i mogućnost otkupa zgrozila je javnost i prije skoro dvije godine, kada je kaznu otkupio sada bivši nastavnik tjelesnog odgoja. A slučajeva izgleda mnogo. U posljednjih 5 godina Tužilaštvo KS podiglo je više optužnica za seksualna krivična djela nad maloljetnicima. Dvije za silovanje, četiri za spolni odnos sa djetetom, 25 za bludne radnje nad maloljetnikom. Ishodi nepoznati, a mnogi su mogli otkupiti kaznu, jer je bila manja od jednogodišnje.

“Zato što se time rasterećuje zatvorski sistem i to je jedan racionalan osnov i objašnjenje. Međutim za ovakvu vrstu krivičnih djela seksualni delikti prema djeci i maloljetnicima trebao bi da postoji izuzetak, zato što su ta djela, odnosno, nedjela izrazito moralno gnusna, ona su također štetna i opasna”, mišljenja je sociolog Samir Forić.

Hitne izmjene Krivičnog zakona tako peticijom traže iz Udruženja Zemlja djece u BiH. Autorica Registra pedofila dodaje da bi bilo potrebno mijenjati i Krivični zakon. Nacrt kojim su kazne više u pripremi, a izgledno je da će i Institut zamjene kazne biti ograničen.

“Kad je u pitanju ovaj Institut njega je potrebno ograničiti na način da će se predvidjeti da se ovaj Institut, odnosno kazna zatvora ne može zamijeniti novčanom kaznom kada se radi o počiniteljima seksualnih krivičnih djela na štetu djece, a isto je urađeno u entitetu Republika Srpska”, navela je doktorica prava Adna Hanić Zalihić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta poručio je da čim Izmjene u potpunosti budu spremne odmah će se i naći na dnevnom redu, a najavljuje i dadatno pooštravanje kazni kroz amandmane.

Detaljnije o slučaju Kasumović pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!