Emir Suljagić: Čekamo da Srbija između gusala i DNK tehnologije odabere DNK

Vijesti 28. dec 202118:26 > 19:39 0 komentara
Emir Suljagić
Emir Suljagić (N1)

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica kazao je za N1 da mu nije važno hoće li "Quo vadis, Aida?" biti pušten na državnoj srbijanskoj televiziji RTS-u jer to neće ništa promijeniti, to jest i dalje će se negirati genocid u Srebrenici. Dodao je kako se 25 godina čeka da Srbija izabere između gusala i DNK tehnologije. "Budite mimo svijeta ako hoćete", poručio je Suljagić.

Premijera filma “Quo vadis, Aida?” večeras je u Novom Pazaru, sutra na državnog televiziji Crne Gore. Mnogi se nadaju kako bi uskoro mogla biti premijera i na RTS-u. Koliko je to realno za očekivati?

Suljagić: Mene uopšte ne zanima da li će biti prikazan. Realno znamo sve o Srebrenici, znamo ko je izdavao gorivo za Zvorničku inžinjeriju itd. Apsolutno ništa nije dokazano kao što je genocid u Srebrenici. Ako će Srbija okrenuti svoj stav na osnovu filma, koji je i po priznanju rediteljice fikcija, onda neka bude premijera. Ali znamo i vi i ja da se to neće dogoditi. Film je vrlo važan historijski, niko to ne može poreći. Ali mi nakon 25 godina živimo u sjeni toga što je Srbija uradila. Mi molimo Srbiju da između gusala i DNK tehnologije izabere DNK tehnologiju. Dajte molim vas, ko ste? Budite mimo svijeta ako hoćete.

Ali smatrate da je “Quo vadis, Aida?” važan film?

“Quo vadis, Aida?” je važan film i on je u ovom trenutku postigao historijsko dostignuće. To je neporecivo. “Quo vadis” je dobio nagradu za najbolji evropski film i pomeo je svoju konkurenciju. I Bogu hvala pa je snimljen. Volio bih da ovaj film koristimo u turama u MC Srebrenica. Jako mi je bitno zbog javnost da se zna da je to film o tri dana jula 19995. godine, isključivo o onom što se događali u bazi UN-a. To je fusnota. Ono što zovemo genocidom u Srebrenici se događalo od Potočara skoro do Bijeljine. Samo ubijanje je trajalo pet dana, a pokopovanja do oktobra-novembra 1995. Do oktobra-novembra je vojska Srba ganjala i lovila ljude koji su se krili po šumama. Imam izložbu posvećenu tome u MC Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!