Emotivne izjave Cavusoglua nakon sastanka s Konakovićem, zahvalio se narodu BiH

Vijesti 15. feb 202309:26 1 komentar
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Turskoj s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom. Na sastanku je razgovarano o tragediji koja je zadesila Tursku i Siriju, pomoći koju je uputila Bosna i Hercegovina, ali i odnosima dvije zemlje. Cavusoglu je dao emotivnu izjavu nakon sastanka.

O dječaku iz BiH koji je prodavao čaj i nani koja je donirala ušteđevinu

Cavusoglu se zahvalio Bosni i Hercegovina koja je, kako je rekao, u teškim trenucima pokazala veliku solidarnost i prijateljstvo.

“U našu zemlju su stigle 234 osobe za potragu i 13 različitih ekipa. Rade svom snagom kako bi izbavili što više ljudi. Od 12. februara izvukli su 26 osoba iz ruševina. BiH je uputila veliki broj šatora i 500.000 eura, zajedno sa Islamskom zajednicom, Crvenim križom, općinama, kantonima i civilnim udruženjima i do sada je stiglo 30 tona pomoći. Dvanaestogodišnji dječak prodavao je čaj kako bi prikupio novac za žrtve i poslao ga je. Šaljem mu poljubac i zagrljaj. Jedna nana prikupljala je novac za crne dane i dala je taj novac nama. Ljubimo joj ruke u ovim teškim danima. Sva ljubav koju nam pokazujete nama daje veliku snagu”, rekao je Cavusoglu.

Podrška BiH

Naveo je kako je s Konakovićem razgovarao i o bilateralnim odnosima BiH i Turske.

“Naš odnose se zasniva na historijskim, političkim, kulturnim vezama i dajemo punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, ali i prosperitetu. U oktobru su bili izbori u BiH i veliko mi je zadovoljstvo što je vlada osnovana u ovako kratkom periodu. Želimo i na nivou FBiH da se što prije formira. BiH je počela proces prijema u EU i dajemo punu podršku euroatlantskim integracijama”, rekao je Cavusoglu.

Nakon ovog sastanka Konaković će otići u Hatay gdje će obići spasioce iz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare