Emotivni film “Aleja snajpera” prikazan na SFF-u: Sjećanje na Amela Hodžića i svu djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva

Kultura 19. aug 202417:58 0 komentara
Džemil Hodžić - Privatna arhiva

U okviru Sarajevo Film Festivala je jučer prikazan film “Aleja snajpera - Mom bratu” koji prikazuje život Džemila Hodžića kroz njegov dugogodišnji projekat “Aleja snajpera”.

Promo

Džemil Hodžić je ime koje se nalazi iza projekta “Sniper Alley Photo” (Aleja snajpera). On u sklopu tog projekta prikuplja fotografije ratnih reportera iz perioda opsade Sarajeva da ostanu kao sjećanje na svu djecu koja su izgubila svoje živote, ali i sjećanje na život kakav su Sarajlije živjele tokom opsade koja je trajala skoro 4 godine.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu je prikazan i film italijanske produkcije “Sniper Alley – To My Brother” koji je snimljen kao posveta Amelu, Džemilovom bratu, ali i drugoj djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva.

U opisu filma se navodi:

“Dokumentarac govori o Džemilu Hodžiću i njegovom izvanrednom projektu. Džemil i njegov brat Amel su se 3. maja 1995. igrali napolju kada je snajperista počeo da puca na njih. Amel je sa 16 godina umro u naručju svoje majke. Od tog trenutka Džemilovo djetinjstvo je neminovno prekinuto. Tokom godina, Džemil je počeo poduhvat u koji su bili uključeni najveći svjetski fotoreporteri koji su dokumentirali opsadu Sarajeva, portretirajući mnogo djece, uključujući i Amela. Džemil je sa svojim projektom otišao mnogo dalje i ubrzo je projekat postao blago zajednice”.

Priča o Džemilu je srce dokumentarca, ali su fokus i ljudi koji su odlučili da stanu na pravu stranu historije.

“Umjetnost, kino, muzika i kultura kao duhovno oružje protiv rata i uništenja. Film osvjetljava trenutni kontekst Bosne i njena neriješena pitanja. Fokusira se i na moguća rješenja kako bi se osiguralo da se ono što se već dogodilo nikada više ne ponovi. Film je posvećen Amelu Hodžiću koji je volio da crta i maštao da postane umjetnik i svoj djeci koja uprkos užasima rata i dalje sanjaju o boljem svijetu”.

Pored Džemila, u filmu se pojavljuju i glumci Feđa Štukan i Jasenko Pašić, muzičar Alex Elena, zvijezda filma “Miss Sarajevo” Alma Ćatal, novinari Toni Capuozzo, Gigi Riva i Azra Nuhefendić, fotoreporteri Mario Boccia, Enric Marti, Thomas Hurst i drugi. Film su režirali Cristiana Lucia Grilli i Francesco Toscani.

“U svakom preživjelom djetetu vidim sebe, u svakom ubijenom vidim svog brata”

Sarajevo Film Festival je počeo 16. i traje do 23. augusta. Ove godine će biti prikazano više od 250 filmova iz cijelog svijeta. U programu N1 televizije pratite Specijal o svim dešavanjima na SFF-u i gostima s početkom u 21 sat OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!