Emrić: Ako Schmidt nametne kratkoročna rješenja, NES napušta koaliciju

Vijesti 18. apr 202318:12 0 komentara

Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić rekao je da će NES napustiti koaliciju i parlamentarnu većinu ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne kratkoročna rješenja u izmjeni Izbornog zakona kako bi se formirala Vlada Federacije BiH.

“NES ostaje pri tome da se ne podržavaju kratkoročna rješenja. Ako Christian Schmidt nametne takvu odluku, mi u tom slučaju nismo voljni da učestvujemo u radu takve Vlade. Izalazimo iz te većine i neka traže neku drugu većinu bez nas. Nama nije problem SDA i ne držimo nikoga u neizvjesnosti. Ne sjedimo na dvije stolice, a podržali smo druge da sjede u stolicama i na državnom i federalnom nivou”, kaže Emrić i dodaje kako još uvijek nemaju taj stav, ali da ako bude potrebe da će razgovarati i sa SDA.

Dodaje kako će ovaj zapetljani čvor oko imenovanja Vlade BiH vjerovatno morati rješavati visoki predstavnik.

“Mi smo predložili zaključak da pokrenemo institucionalne razgovore i takva je situacija da se moraju ti razgovori pokrenuti. Do sada je to bilo uz predstavnike međunarodnih aktera koji su nam uvijek govorili da razgovaramo između sebe”,  rekao je.

U toku sastanak predstavnika HDZ-a BiH i “Osmorke” (FOTO)

Na pitanje da su Trojka i HDZ su uporni da ne sjede sa SDA, Emrić kaže: “Mi podržavamo stav da se razgovara sa svima i predložili smo takav zaključak koji nikoga ne isključuje. Zato i razgovaramo da vidimo da li ovaj čvor možemo raspetljati. Da pokušamo približiti stavove koje nama određuje sudbinu.”

Za kraj je rekao kako su u narednim danima spremni razgovori NES-a sa HDZ-om, HDZ 1990, SDA, DF-om.

“Mi vidimo prepreku u ustavnom sistemu jer je dao nadležnost potpredsjedniku, e sada on ima politički stav za koji smatram da nije dobar. Ako imamo političku volju kroz parlamentarnu većinu, bilo bi odgovorno da da potpis. Oni imaju sad takav politički stav u SDA. Danas je bio sastanak klubova stranaka Osmorke. Sutra ćemo razgovarati sa HDZ 1990 i Narodnom republikanskom strankom, pa isto tako sa SDA i DF i četvrtak sa HDZ. Niko od stranaka nije rekao da ne želi razgovarati”, kaže Emirć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!