Energetski samit u Neumu: “Krajnje je vrijeme za BiH da se priključi ovom vozu”

Vijesti 23. mar 202214:28 > 19:02 1 komentar
Unsplash (ilustracija)

U Neumu je počeo trodnevni Energetski samit na kojem su se okupili ključni domaći, regionalni i međunarodni akteri koji će razgovarati o potrebnoj reformi energetskog sektora i putu BiH u tranziciji ka čistoj energiji.

Organizatori Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2022 su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Britanska ambasada Sarajevo.

Tokom uvodnih obraćanja poslana je jasna poruka: “Bh. lideri su preuzeli obavezu i ima još mnogo posla”.

Ambasador SAD-a, Michael J. Murphy kazao je kako su bh. lideri preuzeli obaveze u vezi globalnim klimatskim promjenama, uključujući tranzicija ka čistoj energiji. Naveo je kako trebaju pojačati napore energetske efikasnosti što bi dovelo do novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

“Ostalo je puno posla tome. SAD ostaju posvećene tome da pomognu energetskom sektoru BiH. Više nego ikada važno je da BiH osigura svoju energetsku sigurnost i nezavisnost. Neusvajanje državnog zakona o električnoj energiji i gasu drži taocima te sektore i privredu BiH i ljude koji žive u njoj”, poručio je Murphy.

Britanski ambasador Matthew Field kazao je kako bi prelazak na vlastite čiste izvore energije povećao energetsku neovisnost BiH i stvorio otpornost na rast cijena energenata.

“Nalazimo se pred odlučujućim trenutkom u našem suočavanju sa globalnom klimatskom krizom”, naglasila je u svom uvodnom obraćanju na početku Energetskog samita u Neumu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, dr. Ingrid Macdonald.

“Upravo u ovom trenutku cijeli svijet generalno pokušava da smanji ovisnost o fosilnim gorivima, krajnje je vrijeme za BiH da se priključi ovom vozu”, istakao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare