Energoinvest: Drastično smanjenje gasa u KS

Vijesti 16. dec 202218:40 1 komentar
N1

Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo obavijestio je građane da će tokom vikenda biti smanjena isporuka prirodnog plina zbog kvara na magistralnom gasovodu, ali i najavio da će pojedine kategorije korisnika imati prekid. S obzirom da Sarajevo-gas Istočno Sarajevo i KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo dijele infrastrukturu, pitali smo da li će se ovo odraziti i na potrošače u Kantonu Sarajevo.

Iz Energoinvest, d.d. – Sarajevo, u odgovoru na naš upit, kazali su kako je “Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo obavijestilo da će u periodu od subotu u 08.00 sati do ponedjeljka u 08.00 sati smanjiti isporuku prirodnog gasa zbog nedostataka na magistralnom gasovodu. Drugim dopisom, koji smo primili 16.12.2022 u 14.19 sati, od Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo nam je isto potvrđeno, uz obavijest o drastičnom smanjenju isporuke na svega 12.000Sm3/h”.

Energoinvest

“Obaviještavam vas da su navedene ograničene količine koje se predviđaju za navedeni period nedovoljne za potrošnju u Federaciji BiH”, istakli su iz Energoinvesta, te su dodali kako su kao snabdjevač prirodnim gasom obavijestili Sarajevogas i druge potrošače da izvrše pripreme za prelazak na alternativna goriva u slučaju drastičnog pada pritiska u sistemu.

“Na sve naše današnje upite sa odgovornim licima Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo, nismo uspjeli dobiti informaciju o kakvom kvaru na magistralnom gasovodu je riječ, kao i prognozama za otklanjanje istog”, kazali su za N1 iz Energoinvesta.

Direktor preduzeća Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo Nedeljko Elek kazao je za N1 kako će isporuka prirodnog gasa za Kanton Sarajevo biti smanjena za 50 posto.

“Radimo na popravci. Trudit ćemo se da potrošači to ne osjete”, kazao je Elek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare