Enver Bijedić i još osam osoba optuženi za malverzacije u “Rudniku soli” Tuzla

Vijesti 08. feb 202211:56 > 11:58
N1

Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv devet osoba u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla.

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića (61)-predsjednik političke partije Socijaldemokrati BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78)-odgovorna lica u firmi „Mining & Drilling Gračanica, Amira Sušića (61 i Aziza Čačkovića (58)-bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48)-bivši predsjednik NO Rudnika, Asmira Hasića (45)-bivši ministar privrede u Vladi TK, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56)- odgovorna lica i članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Optužnica sadrži četiri tačke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom periodu imale optužene osobe.

“Postoji osnovana sumnja da su optuženi u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić (kao uticajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući uticaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da firmi Mining & Drilling i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

Pri tome su bili svjesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova (oprema), potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (firma osnovana u julu 2018. godine i u ovom periodu imala jedno zaposleno lice), te da su radi neispunjavanja uslova trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera..

U pomenutom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma Mining & Drilling, uz to što nije ispunjavala uslove za prijavu na tender, bila za više od 2 miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač i ispunjavala sve uslove iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarili svoj plan za Mining & Drilling.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu koje i dalje nisu ispunjavali, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar privrede u Vladi TK, i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, firma Minning % Drilling je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 miliona KM bez PDV-a (5,4 miliona KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te joj je u januaru 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u februaru 2021. godine.

Međutim, u ugovoru je definisana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5 posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi.

Nakon sklapanja ugovora, firma Mining &Driling započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova”, navode iz Tužilaštva.

O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica. U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te da se izvrši uvid u više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare