EU će sutra ponuditi uslovni kandidatski status za BiH?

Vijesti 22. jun 202215:10 > 16:276 komentara
Izvor: Fena

Bosna i Hercegovina u proteklom periodu nije napravila nikakav pomak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, poruke su iz određenih diplomatskih krugova. Međutim, s druge strane stižu informacije da bi BiH ipak mogla dobiti uslovni kandidatski status ukoliko bi se usvojili neophodni zakonski propisi a to su izmjene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

Podsjećamo političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine. U sporazumu je 19 tačaka, a među njima visoko i ona koja nalaže provođenje reformi.

Podsjećamo, Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Pahorovu ideju o kandidatskom statusu za BiH podržale Poljska i Mađarska

Treba istaći da su ranije pomenuta zakonska rješenja uslov i Slovenije da se otvore pristupni pregovori.

Ipak treba podsjetiti da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi jasno poručio da nema ublažavanja uslova za BiH kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, poručio je prošle sedmice Varhelyi.

I dok s jedne strane dolaze informacije da Bosna i Hercegovina nije učinila ništa na svom putu ka EU i ne zaslužuje status kandidata, iz nekih diplomatskih krugova dolaze informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni status kandidata. Ali, taj uslovni status, očigledno ne bi ništa promijenio, sve dok Bosna i Hercegovina ne počne raditi i ne završi tražene reforme.

 

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar