EU daje dodatnih 45 miliona eura bespovratnih sredstava za Koridor Vc u BiH

Vijesti 28. apr 202212:15 0 komentara
N1

Evropska unija obezbijedila je dodatnu podršku u iznosu od 45,2 miliona eura bespovratnih sredstva za izgradnju Koridora Vc, koji predstavlja ključni projekat transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Time je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od strane Evropske unije za izgradnju Koridora Vc dosegao iznos od preko pola milijarde eura.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u BiH, sredstvima koja su potpisana danas će se finansirati građevinski radovi na dvije dionice autoputa: Poprikuše-Nemila u iznosu od 36 miliona eura i tunel Ivan u iznosu od 9,2 miliona eura.

Koridor Vc je panevropski transportni projekat i dionica u Bosni i Hercegovini je duga 325 kilometara, te će prolaziti kroz državu od sjevera prema jugu, povezujući na kraju jadransku luku Ploče u Hrvatskoj sa glavnim gradom Mađarske, Budimpeštom.

Autoput, koji će Bosnu i Hercegovinu približiti EU, sufinansiran je iz grant sredstava EU i povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

“Koridor Vc jedan je od vodećih projekata u Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan koji je osmišljen da potakne dugoročni ekonomski oporavak, održivi rast i radna mjesta te ekonomsku integraciju u regiji. BiH treba dodatno ubrzati radove na Koridoru Vc. U tu svrhu Evropska unija dodjeljuje više od pola milijarde eura kroz WBIF kako bi olakšala njegov završetak”, izjavio je specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Potpisivanju ugovora o grantu danas su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine, EBRD i EU.

“Današnjim potpisivanjem ova dva ugovora osigurano je oko 45 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Za oba projekta bespovratna sredstva osigurala je Evropska unija, a EBRD će upravljati grantovima. U ime Bosne i Herecegovine zahvaljujem se veleposlaniku Satleru na ovoj velikoj i važnoj financijskoj potpori EU”, izjavio je Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

“Zadovoljstvo nam je što zajedno sa našim evropskim partnerima nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu da izgradi modernu transportnu infrastrukturu, koja će je bliže povezati sa ljudima i trgovinskim partnerima u EU”, izjavila je šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Sredstva granta osigurana su kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) koji podržava EU, a koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih transportnih veza i nadogradnjom zastarjele transportne i ekološke infrastrukture.

Razvoj Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju, naveli su iz EU Delegacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!