EU Delegacija pohvalila Vijeće ministara zbog usvajanja važnog nacrta zakona

Vijesti 12. jan 202414:46
F.Z./N1

Delegacija Europske unije u BiH je pohvalila jučerašnje usvajanje Nacrta zakona o državnoj službi u BiH, navodeći kako je to još jedan korak ka članstvu u EU.

“Pohvalna odluka Vijeća ministara o jučerašnjem usvajanju Nacrta zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Nastavljaju se pozitivni koraci na putu zemlje ka EU, uključujući i dalje usklađivanje vizne politike. Još mnogo toga se može uraditi prije sastanaka Vijeća u martu,” naveli su iz EU Delegacije na platformi X.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je na sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, što je legislativa u domenu reforme javne uprave i jedan od evropskih prioriteta te se može smatrati još jednim iskorakom – izjavio je novinarima nakon sjednice ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković.

– U skladu sa zaključkom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i nekih uočenih nepravilnosti, Vijeće je usvojilo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH kako bismo popravili sporni tajming u kojem VSTV nije mogao ovaj dio integriteta uspostaviti na način kako je zakonom predviđeno, tako da je to bila vrlo važna materija također na današnjoj sjednici. Usvojen je i Nacrt zakona iz oblasti civilnog vazduhoplovstva – rekao je Konaković.

Vijeće ministara donijelo je i odluku na osnovu koje će četvoro srodnika bosanskohercegovačkih građana evakuisanih ranije iz Gaze također moći doputovati u BiH. Oni su ostali u hotelu u Kairu, čekali da palestinske vlasti završe svoj dio posla, pa će troje od njih moći da uđe u BiH na osnovu odluke Vijeća ministara, a četvrti na osnovu pripremljene Konakovićeve odluke o humanitarnoj vizi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad