EU o presudi: BiH se poziva da osigura izbore u skladu s EU standardima

Vijesti 30. aug 202318:55 0 komentara
AFP

Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 ključnih prioriteta za članstvo u Europskoj uniji kako bi otvorila pristupne pregovore, a jedan od prioriteta odnosi se na rješavanje sudske prakse u slučaju Sejdić-Finci, navodi se u zvaničnom stavu EU o odluci Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Kovačević'.

Kako je prenijela EU Delegacija u BiH, referirajući se na izjavu glasnogovornice Europske komisije Dane Spinant, EU je primila na znanje odluku u ovom slučaju, a ističe se nužnost ispunjenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK iz 2019. o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Među njima, BiH se poziva da osigura provedbu izbora u skladu sa standardima EU provedbom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije i osigura jednakost i nediskriminaciju građana, posebno rješavanjem sudske prakse Sejdić-Finci”, kazala je glasnogovornica EK.

Podsjetila je i kako je Europsko vijeće također pozvalo lidere da hitno finaliziraju ustavne i izborne reforme koje su na čekanju, a trebalo bi ih unaprijediti kao pitanje najvećeg prioriteta.

“EU ostaje na raspolaganju za podršku stranama u postizanju rješenja u skladu s europskim standardima, a za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine”, zaključila je Spinant.

Podsjećamo, Europski sud za ljudska prava donio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića protiv države Bosne i Hercegovine, kojom je utvrđeno da je prekršeno njegovo aktivno biračko pravo.

Slaven Kovačević: Ovo je moja pobjeda nad Schmidtom, OHR je osramoćen

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!