Alarmantni podaci: Pomoć za ogrijev zatražilo više od 300 hiljada građana Federacije BiH

Vijesti 13. nov 202316:05 0 komentara
N1/F.Z.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je u petak, 10. novembra, s krajem radnog dana zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize.

Prema posljednjem presjeku urađenom jutros u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH dosad su unesene 180.322 prijave kojima su obuhvaćene 356.642 osobe.

Prema rodnoj zastupljenosti od ukupnog broja 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 muškaraca.

Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječijeg doplatka 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1647 unesenih prijava do ovog trenutka.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026, Novi Grad Sarajevo 10.739, Tuzla 7.702, Ilidža 6.631, Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

“Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije obezbijedimo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju saradnje i odličnom radu u proteklom periodu”, naveo je Delić.

Tokom ove sedmice općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv.

“Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska”, pojasnio je Delić te dodao da će na osnovu konačnog spiska Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima”, dodao je ministar.

Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima. Kompletan potupak trebao bi biti okončan do kraja godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!