EU: Pozivamo vlasti u BiH da ratificiraju sporazume od 3. novembra iz Berlina

Vijesti 23. nov 202216:23 2 komentara
N1

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za N1 je rekao da Delegacija EU pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma na Samitu Zapadnog Balkana u Berlinu, koji će pomoći u poboljšanju i poticanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Podsjećamo da su visoki zvaničnici Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora.

“Regionalna saradnja u središtu je onoga zbog čega je EU osnovana, i jedan je od ključnih elemenata u procesu EU integracija”, rekao je Koenig za N1.

On je naglasio da je ovo jedna od stavki koje približavaju i Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

“Potpisani sporazumi će olakšati slobodu kretanja i zapošljavanje širom regiona, poboljšat će povezanost i doprinijeti ekonomskoj saradnji i jačanju zajedničkog regionalnog tržišta”, rekao je glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH te je pozvao vlasti u BiH da ratificiraju potpisane sporazume.

“Ovi sporazumi donose mnogo koristi, ali će imati svoj puni učinak kada ih sve zemlje potpisnice primijene i implementiraju u potpunosti. Stoga pozivamo vlasti u BiH da ratificiraju i implementiraju ove sporazume što je prije moguće, kako bi građani mogli iskoristiti nove pogodnosti koje jača regionalna saradnja nudi”, rekao je Koenig u izjavi za N1.

Šta je potpisano

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s ličnim kartama i ukidanju postojećeg viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova i jedina zemlja u regionu koja s Kosovom ima vizni režim. Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, nakon što BiH nije ukinula vize za građane Kosova. Te mjere stvorile su velike probleme građanima dviju zemalja i onemogućile slobodno kretanje.

Usaglašavanju verzije dokumenta prethodile su skoro dvije godine intenzivnih pregovora, a kako je ranije najavljeno, ovim sporazumom ruši se posljednji preostali “vizni zid” u regionu.

N1

Druga dva sporazuma – o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata će omogućiti priznavanje akademskih kvalifikacija, a samim tim i mogućnost da građani Zapadnog Balkana posao u svojoj struci potraže u nekoj od zemalja regiona.

Sporazum će građanima omogućiti da priznavanje akademskih kvalifikacija rješavaju besplatno u roku od 40 dana.

Sporazumi će stupiti na snagu nakon što prođu proceduru ratifikacije u državnim parlamentima svih šest zemalja regiona, što bi se trebalo dogoditi 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare