Europarlamentarci: Budućnost Bosne i Hercegovine je nedvosmisleno u sklopu EU

Vijesti 16. dec 202211:33 2 komentara
ARIS OIKONOMOU / AFP / ilustracija

Odluka Europskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata značajan je jednokratni poticaj, kazali su zastupnici Europskog parlamenta Romeo Franz i Paulo Rangel. 

Nakon jučerašnjeg sastanka Europskog vijeća, Romeo Franz (Zeleni/EFA, Njemačka), predsjedavajući Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, i Paulo Rangel (EPP, Portugal), stalni izvjestitelj za BiH iskazali su svoju podršku ovom potezu kao i što bržoj integraciji zemlje u porodicu europskih zemalja.

“Pozdravljamo odluku Europskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata. Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i davanje statusa zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji u junu 2022. godine pokrenuli su pozive da se ubrza proces europskih integracija Zapadnog Balkana. U trenutnom geopolitičkom kontekstu, jučerašnju odluku treba shvatiti kao ‘obnavljanje zavjeta’ Europske unije i važnu poruku zemlji i ostalim akterima da je budućnost Bosne i Hercegovine nedvosmisleno unutar EU,” kazali su.

Prozvali su i političke lidere Bosne i Hercegovine zbog nedovoljnog napretka zemlje u neophodnim reformama za članstvo, kazavši da je ova odluka jasan znak opredijeljenosti EU prema građanima ove zemlje.

“To je također značajan jednokratni poticaj na koji bi vlasti Bosne i Hercegovine trebale brzo djelovati. Hitno je potrebna vidljiva realizacija 14 ključnih prioriteta i osam zahtjeva navedenih u preporuci Komisije iz oktobra 2022.”, kazali su europarlamentarci.

Kako navode, jedini put naprijed za Bosnu i Hercegovinu je da se njeni političari okane uskogrudnih političkih interesa i politike podjela i da istinski počnu da rade na reformama koje su vođene konsenzusom i koje uključuju inkluzivne integracije u EU.

“Redovni međuparlamentarni sastanci između Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH čvrsto su ukorijenjeni u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Čim nova delegacija Bosne i Hercegovine u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) bude konstituisana, računamo da će naše kolege proaktivno stupiti u kontakt s nama u cilju održavanja 3. SAPC sastanka između EU i Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čime će biti ostvaren konkretan napredak na ključnom prioritetu pod brojem tri”, zaključili su Romeo Franz i Paulo Rangel.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare