Evo šta su usaglasili NES, SBiH, DF i SDA: Ne pristaju na kratkoročna rješenja

Vijesti 19. apr 202316:17 0 komentara
N1

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH, Demokratska fronta (DF) i Stranka demokratske akcije (SDA) saglasne su da Ustavna komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, shodno ranijem zaključku ovog Doma, treba da se aktivira radi otklanjanja blokade u formiranju postizbornog saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici ovih stranaka sastali su se danas u Sarajevu na inicijativu NES-a i SBiH te potom izjavili novinarima da nisu ni za kakvo kratkoročno već isključivo za dugoročno rješenje koje bi i ubuduće spriječavalo blokade u formiranju Vlade, a značilo bi potrebne izmjene Ustava FBiH za koje je potrebna podrška parlamentarne većine.

Admir Čavalić iz SBiH je naveo i da će njegova stranka, u slučaju nametanja kratkoročnog rješenja od visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, istupiti iz koalicije “Osmorka”.

Irfan Durić je uime Narodnog evropskog saveza rekao da njegova stranka i SBiH ne žele biti dio vlasti dođe li do kratkoročnog rješenja.

Durić također navodi da je federalni Ustav pretrpio dosad 130 izmjena u vidu amandmana, pa bi se u ovom slučaju desio i 131., ali bitno je, dodao je, da bi za njegovo prihvatanje bila potrebna dvotrećinska većinska volja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Admir Čavalić (SBiH) cijeni, kao i Durić, današnji sastanak vrlo konstruktivnim, naročito ima li se u vidu da SDA i DF imaju tri člana u Ustavnoj komisiji i da su podržali stavove inicijatora sastanka da što prije treba da se aktivira Ustavna komisija, a Predstavnički dom na koncu dvotrećinskom većinom usvoji ustavne izmjene koje bi sprečavale blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.

Čavalić kaže da bi amandmani njegove stranke sadržavali mehanizam za deblokadu i “da možemo osigurati dvotrećinsku većinu za to barem u Predstavničkom domu”, dok za Dom naroda nije siguran, štaviše, skeptičan je.

Mahir Mešalić iz Demokratske fronte ističe da je njegova stranka i ranije govorila o mogućem rješenju koje također podrazumijeva da parlamentarna većina, pa i prosta, može potvrđivati formiranje Vlade, a da u imenovanju sastava Vlade može prethodno odlučiti dvoje od tri člana izvršnog rukovodstva Federacije BiH.

I Mešalić navodi da kratkoročna ustavna rješenja ne dolaze u obzir.

Mirsad Zaimović iz Stranke demokratske akcije je o današnjem sastanku kazao da ukazuje na dobar put, jer učesnici insistiraju na poštivanju ranijeg zaključka Predstavničkog doma o aktiviranju Ustavne komisije u ovom slučaju, što su neke stranke smatrale nažalost ‘dijelom folklora’, a ne obavezom budući da čekaju rješenja od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta.

SDA nudi rješenje slično DF-ovom, a značilo bi da svaki član izvršnog rukovodstva Federacije može ponuditi listu ako međusobno ne mogu postići suglasje o imenovanju Vlade, a o njihovim prijedlozima bi odlučivala parlamentarna većina.

Time bi, po Zaimovićevim riječima, država bila dugoročno zaštićena od prevlasti bilo koje političke grupacije ili nacionalnog bloka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!