Evropska komisija za N1 o Dodikovim izjavama: Sve aktivnosti uperene protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica

Vijesti 29. dec 202317:27 3 komentara
Reuters/Yves Herman

"EU je ozbiljno zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u entitetu Republika Srpska, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje, smatrajući da su u suprotnosti sa putem Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji", rekli su u Evropskoj komisiji za N1.

Oni naglašavaju da je neophodno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

“Sve aktivnosti uperene protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica”, upozoravaju u Briselu.

Pozivaju sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se uzdrže od retorike i aktivnosti koje vode ka podjelama, a posebno onih koje dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje.

“Ponavljamo svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje,” naveli su u Evropskoj Komisiji za N1.

U Briselu podsjećaju da je vladavina prava “kamen temeljac” za proces pristupanja, naglašavajući da ona mora biti poštovana.

“To se odnosi i na poštovanje odluka Ustavnog suda,” kažu u Briselu, dodajući da bi sva pitanja u vezi sa državnom imovinom “trebalo da budu regulisana zakonom na državnom nivou, oko čega bi trebalo da se usaglase sve parlamentarne stranke”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare