Fabrika za preradu karbona uskoro u Vogošći. No, šta je sa uticajem na okoliš?

N1

Otvorite fabrike i nova radna mjesta - često se može čuti u javnosti, kao i poruka: smanjite aerozagađenje. Kako ovo dvoje pomiriti? I zašto do sada nismo uspjeli?

Na zapuštenom mjestu desetine porodica zarađivat će svoju koru hljeba. Tako je bar zamišljeno. Fabrika za preradu karbona ovog ljeta trebala bi biti otvorena u Vogošći. Iza svega, saznajemo, stoje njemački investitori. Zahtjev za procjenu uticaja po okoliš predat federalnom ministarstvu.

”Finalni proizvodi se koriste u proizvodnji baterija, auto industriji, proizvodnji guma i plastike, proizvodnji elektronskih komponenata, boja i lakova i drugo koji se dobivaju iz sirovog karbonskog derivata”, saopšteno je.

U svom zahtjevu navode da je uticaj po okoliš minimalan. Na ovoj lokaciji industrijska proizvodnja odvija se desetljećima. Iz Federalnog ministarstva nisu nam dali više informacija, kao ni odgovor da li će dobiti dozvolu.

Pitali smo i građane šta misle o tome.

Ekološka udruženja sve posmatraju sa rezervom. Razlog je dosadašnje iskustvo.

”Nema kontinuiranog i sistematičnog nadzora nad zagađivačima, bilo da to zagađenje stvaraju građane ili industrijski objekti. Nedostaje nam inspekcijski nadzor i dosljedan rad, ali i njima nedostaje kapaciteta”, rekla je Džemila Agić, iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Zbog toga smo u vrhu po zagađenosti zraka. Negativno iskustvo naročito ima Općina Lukavac. Fabrike na početku, kažu iz Foruma za zaštitu okoliša, obećavaju, a onda slijedi bahatost.

”Iskustvo je nimalo pozitivno, naprotiv. Garantovali su raznim sporazumima i uključila su naše zakone, konvencije itd i naveli su da će postupati po tim odrednicama. Međutim, kako je vrijeme prolazilo sve se manje ulagalo”, upozorava Dejazet Okić, iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Također, fabrika za reciklažu guma trebala je biti otvorena u Lukavcu. Građani ovog izuzetno zagađenog grada tada su rekli NE.

Zbog toga je, kažu ekolozi, potrebno uozbiljiti cijeli proces dobijanja ekoloških dozvola. Sa druge strane velike investicije potrebne su bh ekonomiji. Pravo pitanje je, kažu oni, da li su nadležni spremni da u isto vrijeme rade na smanjenju zagađenosti i nezaposlenosti?!

Više detalja u prilogu Nerme Turić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad