Faruk Suljović krenuo ka Olimpu: Moj otac nažalost nije pobijedio bitku s rakom, volio bih da neko drugi tu bitku dobije

Ostali sportovi 25. aug 202412:16 > 16:52 0 komentara

Faruk Suljović, dvadesetdvogodišnji student iz Sarajeva krenuo je sa Mojmila put Olimpa. Kroz BiH, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku proći će 850 kilometara. Planirano je da od toga trči oko 240, a ostalih 600 vozi bicikl, s tim da će preplivati Ohridsko jezero. Samu ideju dobio je u oktobru prošle godine.

“Plan postoji od oktobra prošle godine kada sam jednog dana trčao, izašao da treniram jednostavno sjetio sam se jednog sportiste iz Srbije koji je istrčao hiljadu kilometara od Niša do Atine i jednostavno sam rekao sebi da bi mogao i ja nešto slično da uradim. Čitav život sam u sportu, to mi je velika strast. Želim da imam neku višu svrhu u svom životu, da pomognem drugim ljudima i malo pomalo počeo sam da slažem čitavu ovu priču i na kraju smo došli do triatlona. Olimp će isto biti jako zahtijevan jer je na 2918 metara nadmorske visine. Odlučio sam se za Olimp jer je dom Olimpijskih igara, ali i zato što je na jako visokoj nadmorskoj visini i to samim tim simbolizira neko dosezanje cilja, dosezanje vrha”, rekao nam je Faruk pred polazak.

Nakon prvih 30 km kreće veliki uspon

Osim što je stići krajnji cilj jako zahtijevno Faruk kaže da ga već nakon prvih 30 kilometara čeka velik uspon.

“Odmah sad 30 kilometara odavde smatram da će me čekat već težak izazov, planina koja se zove Rogoj koja je na hiljadu 200 metara nadmorske visine, dakle odmah ću u startu imat jedan veliki uspon, ali izazovan će biti i dio putanje između Tirane i Elbosa. Pripreme su trajale nekih 11 mjeseci, ali ove intenzivne pripreme trajale su 35 dana. Zadnjih mjesec i po dana sam trenirao i preko 4 sata dnevno. zadnje 2 sedmice sam spustio intenzitet treninga da bi se moje tijelo moglo oporaviti odmoriti da bi bilo spremno za ovakav jedan poduhvat. U pripremu je uključen i specijalni režim ishrane i tokom čitavog putovanja da bi dobio potrebne nutriente.”

Da bi sve proteklo kako treba na putu ga prate i drugovi u kombiju. Dvadesetpetogodišnji Amor Bečić koordinator je projekta i on će, kaže, brinuti o tome da sve prođe u najboljem redu, pošto doktorica i nutricionistkinja neće biti u mogućnosti ići sa njima.

“Moj zadatak je da sve prođe sa što manje problema, da ima manje prepreka i da što više uspješno prođe ovaj maraton. Ekipa se sastoji faruka kao maratonca, mene kao koorganizatora profesionalnog planinara, profesionalnog fotografa. U timu su i nutricionistkinja i jedan medicinski radnik njih dvoje nažalost neće moći ići sa nama, ali su nam dali detaljne upute i oko plana ishrane i oko nekih situacija gdje bi bilo potrebno pružanje medicinske pomoći šta raditi, kome se obratiti. Planiranje samog projekta je trajalo oko 4 do 5 mjeseci cijeli poduhvat traje od 13 do 15 dana”, naveo je Bečić.

Dviljenje Farukovoj motivaciji

Putem saradnje sa organizacijom Pomozi.ba, svi mogu donirati novac odnosno kupiti Farukove kilometre i tako pomoći liječenju oboljelih od raka. Pozivom na broj 17021 ili direktnim donacijama na žiro račune može biti pružena podrška akciji, a Faruk i njegov tim kažu da je interes već velik na što su jako ponosni. Mahir Mujić i Senid Balić su svoju podršku odlučili pružiti podršku tako što su uplatitli kotizaciju i trčat će sa Farukom prvu dionicu od 20 kilometara. Trčali su ultramaratone po Bosni i Hercegovini, napor im je poznat, baš se zbog toga dive Farukovoj ideji, ali i motivaciji.

“Ovo je ogromna stvar, traži puno odgovornosti prije svega, jer trba se dobro pripremiti treba bit spreman za jedan ovakav izazov. Ja sam trčao Sarajevo-Banja Luka, pa Sarajevo-Mostar negdje za 15 sati i još nekih ultramaratona i znam da ovo nije nimalo jednostavno. Najviše me raduje Farukova glava, psihički momenat koji je najbitniji u ovakvim stvarima da je čovjek psihički spreman da može u glavi reći sebi da može doći do cilja. Kod mene je to bio najbitniji momenat, fizička sprem i sve ostalo je nešto propratno u ovim velikim pričama, ali vidim da je faruk psihički spreman i najviše sam zbog toga ovdje danas, kao i naravno za tu humanitarnu stranu da se pomogne našim građanima. Sport je univerzalni jezik za sve nas i čast mi je što sam danas ovdje i što ću pomoći da ovu prvu dionicu pretrčimo zajedno”, rekao nam je Mahir Mujić pred sami polazak.

Velika podrška

Brojne komšije, prijatelji i profsori ispratili su tim iz Sarajeva i pružili punu podršku Faruku i njegovoj pratnji. Oduševljeni idejom i ponosni na Faruka, koji će trku svakako posvetiti i svom ocu koji je borbu sa rakom izgubio. Zato želi da nekome omogući ozdravljenje.

“Kome će ići novac prepustit će organizaciji Pomozi.ba, jer smatra d aoni najbolje znaju kome je to potrebno. Gubitak oca u ranom djetinjstvu je ostavio na mene jedan neizbrisiv trag u mom životu i moj otac nažalost nije pobijedio bitku sa rakom i volio bih da neko drugi tu bitku pobijedi, da mogu da pomognem nekome drugom da se izliječi i da živi normalan život sa svojom porodicom, jer ja nisam imao priliku.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!