FAZ: Nejasna mapa puta za pregovore o pristupanju EU

Vijesti 20. mar 202416:45 0 komentara
F.Z./N1

Neposredno prije sastanka Evropskog vijeća koji će se održati u četvrtak i petak, ostaje nejasno kakve će signale poslati šefovi država i vlada u vezi početka pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na prijedlog Komisije EU, navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Diplomate su za ovaj njemački medij izjavile da su Nizozemska, Francuska i Danska najskeptičnije po ovom pitanju.

FAZ posebno pominje odluku koja je na čekanju u parlamentu Nizozemske, a na koju bi se obavezao sadašnji premijer Mark Rutte. Kako navodi ovaj medij, ovdje sve ovisi o tome kako će se ponašati stranka Novi društveni ugovor Pietera Omtzigta.

Ovaj put Mađarska nije problem

Kako navodi FAZ, moguća su dva scenarija: ili bi pristupni pregovori mogli biti otvoreni tek kada Bosna i Hercegovina sprovede sve reforme koje je Evropska komisija odredila za tu zemlju, ili bi se države članice složile da će pristupni pregovori biti otvoreni, ali da se o mandatu za pregovore može odlučiti tek kada BiH sprovede sve reforme.

To je ono što su šefovi država i vlada uradili sa Ukrajinom i Moldavijom u decembru. Kako navodi FAZ, tada je odluka bila moguća samo zato što je mađarski premijer Viktor Orbán napustio prostoriju prije glasanja.

Međutim, ističe se da Mađarska nije problem za Bosnu i Hercegovinu, te da se Budimpešta dugo zalagala za prijem svih država Zapadnog Balkana. Također se slaže s pozitivnom ocjenom ove zemlje od Evropske komisije.

Francuska nezadovoljna

Francuski državni sekretar za Evropu Jean-Noël Barrot izrazio je u utorak više skepticizma.

Po našoj ocjeni, reforme koje je Bosna i Hercegovina poduzela od decembra su ograničene, previše ograničene“, rekao je Barrot u Briselu.

Iznio je stav da vladu BiH stoga treba “ohrabriti da uloži dalje napore”, ali da joj treba poslati “pozitivan signal u kratkom roku, istovremeno pružajući snažne poticaje za jačanje pregovora u dogledno vrijeme”.

Kako navodi FAZ, ovo bi se moglo shvatiti kao podrška pristupu sličnom onom u Ukrajini.

Evropsko vijeće će u četvrtak raspravljati i o pregovaračkim mandatima za Ukrajinu i Moldaviju koje je Evropska komisija predstavila prošle sedmice. Ovdje se ne može očekivati ​​brza odluka. Mađarska vlada insistira na daljim reformama manjinskih prava stanovništva koje govori mađarski u Ukrajini, iako je Evropska komisija potvrdila da je Kijev ispunio sve uslove.

Prema diplomatama, iza ovog stava blokiranja kriju se i druge države. Francuska posebno nema interesa za otvaranje pregovora prije evropskih izbora. Macron je navodno već u decembru istražio mogući kompromis s Orbanom, prema kojem bi pregovori trebali započeti tek nakon evropskih izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!