FBiH razmatra obavezno zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom

Vijesti 01. aug 202317:58 0 komentara
N1

Na jesen bi Vlada Federacije BiH trebala razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika u ovom bh. entitetu.

Ovu informaicju objavila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić koja je navela da je važno napraviti prvi korak u ostvarivanju prava radnika na odmor.

“Interes za zakonsko regulisanje obaveze zatvaranja prodajnih objekata nedjeljom i praznicima, na žalost, ne postoji u Vladi Republike Srpske. Međutim, pojedine opštine i u ovom entitetu već uvode ovo pravilo”, navela je Jurišić.

Kad je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine, zamjenica ministra za ljudska prava BiH kaže da nakon obavljenih konsultacija koje je ministar trgovine FBiH obavio sa udruženjima postoji zajednički interes za neradnu nedjelju i slobodne dane tokom državnih i vjerskih praznika.

“U Brčko Distriktu, ovo pravilo se već provodi uz rigorozne inspekcijske nadzore za one koji prekrše ovu obavezu”, pojasnila je Jurišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!