FBIH/RS: Ko koga finansira za čiji interes?

Vijesti 18. feb 202120:00 > 20:11 3 komentara

Gostujući u Pressingu N1 TV Zijad Bećirović predsjednik IFIMES-a iznio je teške optužbe na račun Federalne ministrice finansija Jelke Miličević, ali i hrvatskih dužnosnika, jer su nečinjenjem kako tvrdi, dopustili krađu preko Uprave za indirektno oporezivnje na štetu Federacije BiH. Bećirović u svojim optužbama ide i dalje i kaže da je podizanje optužnice za repiratore gdje je prvooptuženi Fadil Novalić, uslijedilo, nakon što je premijer utvrdio, da građani Federacije BiH financiraju entitet RS i Brčko distrikt sa 420 miliona eura, odnosno kada je zatražio promjene koeficijenta raspodjele.

“Ministrica finansija Jelka Milićević sve to potpisuje i ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu da se ikada suprotstavila. To je puno veća igra, Dodik i Čović kanališu novac. Pljačka preko Uprave za indirektno oporezivanje. Iskeno se nadam da će u Sarajevu biti pokrenut postupak protiv ministrice finansija. 22 posto u Upravi za indirektno oporezivanje prilivi su iz Republike Srpske, a ovaj entitet dobiva 36 posto. To je matematika, to nije likovno ili muzika. To je novac. Zašto se daje 14 posto indeksnih poena Republici Srpskoj kada ona daje samo 20 posto”, pita se Bećirović.

Navode Bećirovića, Federalni premijer nije želio komentirati. Jelka Miličević, njegova zamjenica, odgovara: postupamo u skladu sa zakonom.

 “Kada je u pitanju raspodjela novca, moram reći kako nije zadovoljna ni Federacija, niti Republika Srpska. Sam raspored je definisan Zakonom o PDV-u. Mislim i sama da je raspodjela nepravedna. Vi imate po tom koeficijentu raspodjele za Brčko Distrikt koeficijent 3,55 i to je nametnuti koefeicijent. Kada smo mi radili analizu ispalo je da oni nikada ne prikupe toliko novca, u odnosu na koeficijent to je 1,5 posto. Tražili smo tehničku pomoć MMF-a i moram reći da su oni nakon analize koja je trajala pola godine potvrdili da je potpuno ispravna raspodjela sredstava. Zato nek me tuže, ništa nije mimo zakona”, kaže Miličević.

Sličan komentar i od državnog ministara finansija Vjekoslav Bevanda, koji poručuje:

“Svi oni koji žele da sruše jedinstveni sustav, jedinstveni račun, vjerovatno ima osnovice. Ja sam i predsjedatelj Upravnog odbora UIO koji se nalazi u blokadi. Činim sve da se te blokade riješe. Mislim da je u toj pravdi i nepravdi najviše politikanstva.  Ne ulaze u ono što radi uprava. Ruše svojim nerazumijevanjem  i upravu i sustav jedinstvenog račun”, upozorava Bevanda.

Uprava za indirektno oporezivanje je prošle godine prikupula 7.233.243.212,66 KM prihoda od indirektnih poreza (PDV, akciza, carina, putarina). Kada odbijemo iznos za putarinu za gradnju autocesta (368.004.616,06 KM: Fedracija BiH 59 %, Republika Srpska 39% i Brčko distrikt 2%), povrat PDV-a ( 1.299.085.006,79 KM) i finansiranje institucija BiH (780.000.000,00 KM), ostatak sredstava od oko  4 milijarde i 786 miliona maraka dijeli se entitetima i Brčko distriktu prema krajnjoj potrošnji.

U odnosu na FBIH prosječni koefecijent prošle godine iznosio je  63,2751 % , (3.028.444.613,02 KM), u RS prosječan koeficijent iznosio je  33,1749 %, (1.587.800.524,29 KM), dok je prosječan keoficijent u Brčko distriktu bio 3,5500 % .

Iz UIO pojašnjavaju da se može se desiti da je uplata veća iz jednog eniteta, ali da to ne znači da taj PDV nisu plaćali i građani drugog entiteta.

“Primjerice, ako uzmemo jednu kompanije, koja ima sjedište u Sarajevu, a posluje na cijeloj teritoriji BiH, ona podnosi PDV prijavu tamo gdje joj je sjedište, u Sarajevu. Ako bismo na taj način izvukli podatke iz sistema, ispalo bi da je sav PDV koji je prikupila ta kompanija, naplaćen samo u Sarajevu, što nije tačno”. , kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje .

Ekonomista Admir Čavalić s druge strane upozorava da stvari nisu crno bijele:

“Imamo kriterij krajnje potrošnje i logično se koristi obzirom da je ovo porez na potrošnju, s druge strane adaptacija tih koefcijenta nije adekvatna. Koriste se koeficijenti koji su zastarili, a onda na kraju se uradi poravnjanje koje često ide u korist RS-a. Mislim da je ovo od ranije usklađeno geopolitičko pitanje koje de fakto podrazumijeva da Federacija ako entitet više doprinosi, gotovo duplo je razvijenija od Rpeubike Srpske, finansira je i drži je u okviru jedinstvene BiH.”

Čavalić zaključuje kako je raspodjela prihoda na nivou BiH tek dio problema, odnosno da sredstva nisu realno raspoređena ni u odnosu na kantone ili opštine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare