FDS posljednja u nizu žrtava: Kome odgovara da nekadašnji giganti propadnu

Vijesti 13. feb 202219:10 > 19:16 1 komentar
N1

Prema službenim podacima, oko stotinu firmi u Bosni i Hercegovini je u nekoj od faza gašenja. Na spisku ugašenih se nalaze i desetine malih i srednjih preduzeća. U posljednje dvije decenije, veliki je broj nekadašnjih giganata koja su ugašena, ili su na putu da to postanu.

Od Famosa, preko Aluminija, UNIS-a, do Fabrike duvana Sarajevo. Svemu je, uglavnom, kumovala privatizacija. Radnici su, sve češće, svoja prava tražili na ulicama. Mali broj je uspio u tome, a veliki i dalje pokušava.

Posljednja u nizu firmi koja će nakon 130 godina postojanja, narednog mjeseca prestati sa radom je Fabrika duhana Sarajevo. 150 radnika ostaće bez posla. Ostaće da radi samo pet do šest onih koji trebaju da je pripreme za postupak likvidacije. Sindikat nemoćan.

Kome je odgovaralo da nekadašnji giganti propadnu? Većina naših sagovornika, uglavnom su saglasni. Vlast snosi najveću odgovornost, jer od privatizacije ima i najviše koristi. Sarajevsko preduzeće Zrak, prije 15 dana obustavilo je proizvodnju. Po svemu sudeći, očekuje ga sudbina niza državnih preduzeća u BiH. Stečaj ili reorganizacija kroz spajanje više firmi.

Pogrešne politike vlasnika preduzeća i tadašnje vlaste, dovele su u pitanje i opstanak sarajevskog GRAS-a. Trenutna vlast donekle uspijeva da riješi ovu situaciju, ali još je sve neizvjesno, stava su upućeni.

Desetak penzionisanih radnika nekadašnje firme “Metalno” iz Zenice još čeka da ostvari svoja prava. Neuvezan radni staž, te oko 150 hiljada KM neuplaćenih doprinosa duguje im ovo preduzeće, koje je krajem 2016. godine otišlo pod stečaj, a nakon tri godine i prodato.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare