Federalni inspektori kažnjavat će one koji budu dizali cijenu peleta

Vijesti 10. nov 202214:08 0 komentara
N1

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, pomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na sjednici održanoj 10.11.2022. godine, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Odluka stupa na snagu u subotu, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

„Ovom odlukom Vlade FBiH, inspekcijski organi su dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta“, izjavio je direktor Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja.

Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem:

– kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/

– telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-maila [email protected]

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!