Fejzić: Djeci Srebrenice rođenoj nakon genocida omogućiti normalan život

Vijesti 11. jul 202211:24 > 11:25 0 komentara
N1

Preživjeli genocida u Srebrenici, aktuelni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora obratio se komemoraciji žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari, a govor je posvetio ženi žrtvi rata, te djeci rođenoj nakon genocida za koje je rekao da su budućnost grada.

“Obraćam vam se ne samo kao zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora, nego i kao čovjek, svjedok ratne golgote, i poslijeratne patnje i boli Bošnjaka Podrinja koji su imali sreću da preživi genocid, ali i nesreću da 27 godina žive sa tugom i boli onih koji su ostali bez članova svojih porodica”, kazao je Fejzić na početku obraćanja.

Naglasio je da traganje za posmrtnim ostacima mnogih žrtava još traje.

Šta god danas rekli, ipak, nema snažnije poruke od one kroz koju odzvanja majčin jecaj i zvuk zemlje koja pada pod tabutima. Danas posebnu pažnju posvećujemo ulozi žene, majke, sestre, kćeri Srebrenice i cijele istočne Bosne, sjećamo se onih koje su ubijene, odajemo počast njihovom životu i borbi u ratu i poslije rata”, naglasio je.

Onima koje su napustile ovaj svijet a nisu dočekale da pronađu kosti svojih sinova, poručio je:

Nikada vas nećemo zaboraviti, uvijek ćemo pamtiti ko je bio na braniku borbe za istinu o pravdu. Bile ste neumorne i hrabre na tom putu i promijenile ste tok historije i odnos svijeta prema genocidu u Srebrenici“.

Fejzić se osvrnuo i na budućnost grada, i podizanju novih generacija.

Djeca rođena nakon genocida koja danas odrastaju su nada da obnavljamo život. Mi i vi, imamo obavezu omogućiti im normalne uslove života, ne trebaju nam velike riječi nego konkretni koraci što će omogućiti da Srebrenica bude grad u kojem će djeca zajedno odrastati bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost”, podvukao je Fejzić.

Za kraj je poručio:

“U ime budućnosti naše djece imamo obavezu da učinimo sve da ovaj grad postane mjesto života, a ne smrti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!